*Nettavisen* Økonomi.

Fikk avtale etter smøretur

Foto: (MONTASJE)

Forsvarsdepartementet gir Hæren kraftig påpakning for å ha gitt Thales en avtale stikk i strid med reglene. Avtalen ble inngått på samme tid som offiserer i Hæren var på gratis laksefiske med Thales.

02.02.05 19:37

- Det er en meget uheldig situasjon for Forsvaret, skriver Forsvarsdepartementet i et krast brev til Forsvarsstaben.

Korreksen kommer etter at hærledelsen i fjor høst ga forsvarsleverandøren Thales oppdrag om levering av programvare og tjenester til den kommende NATO-øvelsen Battle Griffin i Midt-Norge fra 21. februar til 11. mars.

Leveransen ble imidlertid stoppet etter avsløringene i TV 2 Nettavisen.

«Saksprosessen har vært uryddig, og har ført til at Forsvaret får det som de bestilte uten at de formelle retningslinjer er fulgt», heter det i brevet.

Under 10 mill.
Brevet om den nye Thales-skandalen datert 5. januar i år var i utgangspunktet hemmeligstemplet, men er nedgradert av Forsvarsdepartementet for TV 2 Nettavisen.

Verken Forsvaret eller Thales ønsker å kommentere kontraktens størrelse, men viseadministrerende direktør Olaf Valeur i Thales sier til TV 2 Nettavisen at det dreier seg om «...under 10 millioner kroner».

Fiskevenner
Forholdet kommer i kjølvannet av TV 2 Nettavisens avsløringer, samtidig med at Forsvaret gransker seks offiserer fra hæren, som tok imot gratis laksetur med Thales i Orkla i 2003 og 2004. Denne saken er nå til vurdering hos Forsvarets generaladvokat.

Dette er saken:

  • Ved tre anledninger har forsvarsleverandøren Thales invitert toppledere i forsvaret med på eksklusive fisketurer i lakseelven Orkla i Sør-Trøndelag.
  • De seks forsvarstoppene har nydt gratis opphold, bespisning og fiskerettigheter
  • Forsvarsstaben gransker nå de seks toppoffiserene for brudd på interne regler og tjenestemannsloven

Den ureglementerte avtalen Hæren gjorde med Thales skjedde i fjor sommer, på samme tid som Hærens offiserer var på gratis laksetur med den gavmilde leverandøren.

I brevet påpeker Forsvarsdepartementet at Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) burde ha vært inne i prosessen allerede 25. juni i fjor, slik at fadesen kunne vært unngått.

Slo alarm
Det var FLO som slo alarm overfor Forsvarsdepartementet om det ureglementerte oppdraget Hærens avdeling TRADOK tok initiativ til.

FLO fant ingen hjemmel i «Anskaffelsesreglementet for Forsvaret (ARF)» for å gjennomføre oppdraget Hæren hadde initiert, og tok derfor saken opp med departementet.

Departementet fastslår at avtalen er gjort i strid med reglene, men skriver at «de bindinger som TRADOK allerede har gjort overfor bedriften og andre fører til at arbeidet må fortsette».

Forsvaret får klarsignal til å inngå kontrakten, men samtidig klar beskjed om at alle utgifter skal belastes Hæren.

Pålegg
I brevet fra gir forsvarsdepartementet utrykkelig beskjed om at retningslinjene som er beskrevet i «Anskaffelsesreglementet for Forsvaret (ARF)» skal følges.

Forsvarsdepartementet påpeker at Riksrevisjonens kritikk mot manglende «evne/vilje til å etterleve retningslinjene for innkjøp ikke gjør denne saken enklere».

- Ikke helt ryddig
Viseadministrerende direktør Olaf Valeur i Thales innrømmer at prosessen rundt kontrakten ikke har gått på skinner.

- Anskaffelsesprosedyren har ikke vært helt ryddig, og det er jeg den første til å beklage, sier Valeur.

Ifølge Valeur startet prosessen i mars i fjor, da flere selskaper ble invitert til å gjøre en demonstrasjon av sine løsninger. Disse demonstrasjonene ble gjennomført under en øvelse i juni i fjor. Forsvaret skrev deretter en rapport, hvor kravene til løsning ble spesifisert. På bakgrunn av dette innledet Thales sitt arbeid med leveransene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag