Gå til sidens hovedinnhold

Fikk betalt for å låne

Tirsdag skjedde det umulige - amerikanere fikk betalt for å låne penger. Rente under null!

Finanskrisen slutter ikke å overraske. I tre-fire timer i går fikk amerikanske investorer betalt for å låne penger. Årsak: Rente på minus 0,01 prosent!

- Hvordan er dette mulig?

- Dette er vanskelig å forklare, men kort fortalt dreier det seg om at amerikanske statspapirer var så attraktive at investorer underbø hverandre i kampen om dem, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets, til Nettavisen.

- Betyr dette at noen var villig til å låne bort penger og samtidig betale lånekunden penger?

- Ja, faktisk. La oss ta et banalt eksempel: Jeg kjøper et statlig verdipapir av deg for 98 kroner. Papiret har en verdi på 100 kroner og jeg vet jeg kan selge papiret for 100 kroner om tre måneder. Dagen etter blir jeg kontaktet av en annen, la oss si Olsen, som ber på sine knær om å få kjøpe papiret av meg. Jeg sier nei, men Olsen gir seg ikke og byr 101 kroner og jeg sier ja. Dette betyr at Olsen har kjøpt et papir som er verdt 100 kroner - for 101 kroner.

Olsen får altså et tap, eller en negativ rente på én krone.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Hvorfor gjør Olsen dette?

- Det er fordi mange investorer i disse usikre tider vil sikre sine verdier i det sikreste som finnes - nemlig statspapirer. Og de er faktisk villig til å betale for det som jeg prøver å vise i eksempelet over. Det finnes også en regnskapsteknisk forklaring til fenomenet. Det er at når investorer låner ut penger til staten så slipper investoren å forhøye egenkapitalen. Når investoren låner ut penger til private så må egenkapitalen stå i forhold til utlånsmengden. Derfor er det mange som vil rydde opp i regnskapene sine før årsskiftet og kravet til egenkapital blir altså mindre dersom pengene er lånt ut til staten, forklarer Aamdal.

Så vidt han kjenner til er det første gang i historien at renten på amerikanske statspapirer har bikket under null.

Han presiserer at renten kun lå under null i noen timer. Sent tirsdag kveld var renten igjen positiv.

Kommentarer til denne saken