Gå til sidens hovedinnhold

Fikk millioner til ny garderobe for ansatte - brukte opp alt på utredning

Tre år senere er garderoben er fortsatt en helserisiko.

Ansatte ved Norges største gjenvinningsanlegg, Haraldrud ved Alna i Groruddalen, eksponeres for kjemiske og organiske stoffer, men manglet garderober som skiller mellom ren og uren sone. I 2015 bevilget Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, som ledes av Lan Marie Berg (MDG), 15 millioner kroner til EGE for å bygge nye garderober til 50 ansatte.

Les også

Rein på Svalbard drept av plast fra trålere

Men garderobene ble ikke bygget. I stedet valgte etaten å utvide prosjektet med kontorplasser, møterom og spiserom, IT-kontrollrom, renholdssentral og lager, skriver NRK. Etter tre år med utredning hadde garderoben est til 1100 kvadratmeter fordelt på to etasjer høyt over bakken. Byrådsavdelingen bestilte ekstern kvalitetssikring av nybygget, i stedet for å bremse prosjektet.

– Det var et komplisert prosjekt, sier etatens konstituerte direktør Hans Petter Karlsen til NRK, som forklarer dette med kompliserte grunnforhold og behovet for døgnkontinuerlig drift.

- Når penger forsvinner på denne måten er det klart det er kritikkverdig. Haraldrud er gammelt og nedslitt, og det må bygges nytt, men det er lenger inn i fremtiden. De ansatte trenger nye garderober uansett hvor pengene til det kommer fra - det er kommunens ansvar, sier Roger Dehlin, leder i Fagforbundet Oslo, den største fagforeningen for ansatte ved avfallsanlegget, til Nettavisen.

Les også

Rapport: Norsk gass kan gi store utslippskutt i Europa

Seksdoblet kostnadene

Et konsulentbyrå, Concreto, konkluderte med stor usikkerhet og risiko. De estimerte kostnadene var nå økt fra 15 til 91,5 millioner kroner. Rapporten førte til at Byrådsavdelingen avlyste hele prosjektet. Da hadde EGE brukt opp de bevilgede 15 millionene øremerket garderober 2015 på utredninger - pluss ytterligere 2,7 millioner kroner på prosjektet. I alt var da altså 17,7 millioner kroner brukt på et nybygg som ikke var blitt noe av.

Og regningen? Den tar innbyggerne i Oslo, siden alle inntektene til EGE kommer fra renovasjonsgebyret. Byråd Lan Marie Berg Berg erkjenner at det ble gjort feil av både etaten og hennes egen byrådsavdeling.

– Da jeg fikk beskjed om at det var brukt 17,7 millioner kroner på dette uten at det var bygget et anlegg, stoppet vi prosjektet, sier miljøbyråden, som nå har igangsatt granskning og vedgår at prosjektet burde vært stoppet tidligere.

- Kan holdes sammen med gaffatape

Ifølge Roger Dehlin i Fagforbundet er anlegget i tillegg i elendig forfatning:

- Det er ikke oppgradert på 50 år. Deler av anlegget kan holdes sammen med gaffatape, sier han.

Garderobesaken er en av flere skandaler EGE er involvert i. For kort tid skrev Dagsavisen at at EGE skal granskes av konsulentselskapet PWC etter at det ble meldt inn over 500 brudd på arbeidsmiljøloven.

Les også

Mega-bøter for plastposer har vært en «stor suksess»

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken