Gå til sidens hovedinnhold

Fikk selge «bøffa» TAG Heuer

«Axel Rudi Mohamed» slapp til med annonse utenom det vanlige på finn.no

«Jeg selger en bøffa (Red. anmerkning: Bøffa er slang for stjålet) TAG Heuer 2000 Aquaracer for en liten slant penger. Jeg var på hyttetur hvor jeg bøffa denne drit fete klokka fra en potethore.» innleder Mohamed med.

Han fortsetter med å reklamere for klokken og ber om startbud på 10.000 kroner for klokken som han opplyser koster 20.000 kroner ny.

"Mohamed" avslutter annonsen med: ”... må selges fort, før noen merker at det var jeg som bøffa den!!!!!”

Se hele annonsen her

En glipp
Lars Vinden i finn.no er jurist og har ansvaret for forbrukertrygghet hos nettgiganten.

- Dette er annonse som vi helt klart skulle ha fanget opp og forhindret at ble publisert, sier Vinden til Nettavisen.

- Nettavisen har hatt en lignende sak om svindelannonser på hybel.no. Der fikk vi vite at sikkerhetskontrollen var overlatt som en bijobb til IT- og utviklingssjefen. Tar dere kontrollen av annonser alvorlig nok?

- Ja, det gjør vi. Vi bruker store ressurser på kontroll. Alle annonser på Finn Torget blir kontrollert manuelt før vi tillater publisering. Akkurat her har vi sviktet og det beklager vi, sier Vinden som understreker at det en bortimot umulig oppgave å fange opp 100 prosent av alle svindelforsøk.

Han har sine tvil om at den aktuelle annonsen faktisk var et svindelforsøk.

- At personen helt åpenbart gir til kjenne at klokken er stjålet, får meg til å mistenke at annonsen enten er en dårlig spøk, eller en ny type form for markedsføring gjennom misbruk av sidene våre, sier Vinden.

Forbannet bruker
Leseren som tipset Nettavisen ble forbannet da hun så annonsen.

- Jeg ble så provosert når jeg så annonsen at jeg sendte den til dere i Nettavisen. Jeg sendte også en melding til finn.no og spurte om de har tatt fullstendig sommerferie og at de muligens bør fjerne annonsen - det er jo ikke slik at han som har lagt ut annonsen har pakket det pent inn.... Synes det er godt gjort at den gikk gjennom "systemet" finn.no har - hva enn det består av, skriver leseren som foretrekker å være anonym.

Brer om seg
De siste ukene har Nettavisen fått tips om flere svindelannonser på nettstedene hybel.no og finn.no.

I artikkelen «Studenter må selv oppdage svindel» medgir Daglig leder Christian Rasmussen i hybel.no at sikkerheten i stor grad baseres på våkne brukere.

Ifølge Lars Vinden har Finn.no et team på tre personer som blant annet kontrollerer alle annonser på Finn torget i tillegg til å ta seg av tips fra brukere.

- Vi har også forbrukerinformasjon lett tilgjengelig på nettsiden for å hjelpe folk til å unngå å bli svindlet.

Den siste tiden har finn.no og andre annonsenettsteder mottatt flere og flere svindelforsøk fra profesjonelle aktører med base i England.

- Vi har hatt flere tilfeller med falske bilannonser som er såpass profesjonelle at det er lett å bli lurt, sier han.

Skuffet over politiet
Vinden mener straffeforfølgelse er det mest effektive tiltaket for å stoppe profesjonelle svindlere.

- Eneste måten å stoppe svindlerne på er hvis politiet straffeforfølger dem. Men overfor oss sier politiet at de ikke har ressurser til å etterforske sakene. Det er synd for det virker som om svindlerne tjener penger og utvikler seg hele tiden, sier Vinden.

Advarer mot phishing-forsøk
Datatilsynet gikk tidligere i sommer ut med en advarsel mot et økende antall phishing-forsøk der svindlere operer med falske nettsider til kjente merkevarer (blant annet finn.no og ikea.no).

Svindlerne sender deg en e-post der du blir bedt om å gå inn på det du tror er nettsiden til for eksempel Ikea eller andre kjente merkevarer. Du blir så bedt om å oppgi personlig informasjon som fødselsnummer, brukernavn og passord. Les advarselen her.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken