«Flyforbanna sendte jeg en kvass klage til Hafslund Strøm på maksprisgaranti, da de satte opp til kr 8,95. Som jo er ren og skjær svindel.»
I facebookgruppa Vi som krever billigere strøm, postet Nina Kristin Evensen nylig kritikken. Hun kunne fortelle at etter fire uker og to purringer fikk hun endelig svar på klagen.
Ifølge Evensen har selskapet gitt henne 500 kroner i kompensasjon på neste regning.
Mener at Hafslund lurer kundene
– Garantien lurer kundene, og det er regelrett svindel, sier Evensen til Nettavisen.
For å ha kontroll på strømutgiftene har familien i årevis betalt en fast tilleggssum for å være garantert en makspris.
Makspris er en øvre grense for snittprisen kunden skal betale for strøm per måned. Hensikten er å gi kunden en økonomisk forutsigbarhet på strømregningen.
Evensen opplevde prisgarantiavtalen som en trygghet mot de skyhøye strømprisene som rammet Norge før jul i fjor. Men samtidig som strømprisene skjøt i været, økte Hafslund Strøm stadig beløpet.
– Vi trodde avtalen sikret oss mot pristopper, men det er bare tøys, sier hun.
Evensen forteller at det gikk fra 99 øre til 1,29 øre per kWh, for så til slutt å ende på nesten 9 kroner per kWh.
Ni kroner per kWh er høyere enn tidenes høyeste strømpris i Norge, en rekord som ble satt like før jul i fjor. 19. desember kostet strømmen på det dyreste 8 kroner inkludert alle avgifter.
Les også: Strømstøtten begynner på dobbelt normalpris: - Ynkelig og hyklersk
– Dette er toppen av frekkhet
Og det var det som fikk begeret til å renne over for Evensen.
7. januar skrev hun en krass klage til Hafslund Strøm:
«Vi føler oss lurt og faktisk svindlet. Da vi tegnet avtalen var det for å sikres mot pristopp, så dette er jo bare toppen av frekkhet. Her betaler vi for en tilleggsavtale som overhodet ikke beskytter mot pristopp. Kunne like gjerne satt fyr på pengene, for det hjelper jo absolutt ingenting.»
Evensen skrev i mailen at behandlingen uakseptabel. Hun forteller til Nettavisen at hun har vært kunde hos Hafslund Strøm i mer enn 30 år.
«Vi blir sjokkert og flau på deres vegne. Er dette takken for å være trofast kunde gjennom flere tiår?» ville hun ha svar på. Evensen lurte på om en stadig økning i maksprisgarantien var lovlig?
Les tilsvaret fra Hafslund Strøm lenger ned i saken
Les også: Strømmen i sør over ti ganger dyrere enn i Nord-Norge
Kritisk til Hafslunds kundebehandling
Evensen er kritisk til at Hafslund Strøm selger inn avtalen som en prisgaranti for å hjelpe kundene mot pristopper.
– De burde være ærlig mot kundene sine, og ikke selge inn liksomprodukter og luftslott. Dette er dårlig kundebehandling, og viser at lojale kunder ikke verdsettes, sier hun.
Etter å ha ventet i flere uker fikk hun og samboeren svar på mail fra Hafslunds kundeservice:
«Det er veldig beklagelig at dere føler dere lurt og svindlet. Det er absolutt ikke en følelse vi ønsker at våre kunder skal sitte igjen med.»
Strømselskapet gir Evensen medhold i at maksprisgarantien har vært veldig høy, og skriver at de ikke har klart å forhandle seg til en bedre garanti på grunn av det ustabile kraftmarkedet de står i.
Hafslund Strøm skriver at prisene på strømbørsen NordPool var unormale høye i 2021. Lite vann i magasinene og norske priser som har blitt dyttet opp av prisen i Europa, forklarer de med den høye maksprisgarantien til kundene.
– Har ikke klart å forhandle en bedre garanti
Kristian Myrseth, PR Manager, presseansvarlig i Hafslund Strøm, svarer følgende på kritikken:
– Maksprisgaranti er en frivillig tilleggstjeneste uten bindingstid hvor spotpris-kunder kan sikre seg et pristak for en periode frem i tid, noe som sikrer kunden mer forutsigbarhet. Maksprisgaranti innebærer at kundens snittpris per kilowattime for måneden ikke blir høyere enn den gjeldende maksprisgarantien for perioden, og dersom snittprisen blir lavere enn garantien så betaler kunden spotprisen, sier Myrseth til Nettavisen.
I 2021 slo maksprisgarantien inn i fire av tolv måneder. Avhengig av en kundes strømforbruk vil besparelsen i disse månedene ha kunnet utgjort mer enn den årlige kostnaden av å ha tjenesten, forteller han, og understreker at pristaket styres av markedet.
– Vi sikrer kundenes makspristak i det finansielle markedet, og når strømprisene varierer så kraftig over korte tidsperioder, og man i tillegg forventer høye priser fremover, stiger taknivået som det er mulig å sikre i markedet, uttaler han, og påpeker:
– Strømmarkedet er nå i en så spesiell situasjon at det er få som tør å spå hva strømprisen kan bli i de kommende månedene, og vi har av den grunn dessverre ikke klart å forhandle oss til en bedre garanti for januar.
– Avtalen skal gi forutsigbarhet og trygghet
– Hvor ofte har dere endret garantien siden oktober i fjor? Samt i i 2019?
– Vi går ikke ut med denne informasjonen i detalj, men sikrer taket løpende inn for ulike perioder av gangen, fra en måned og oppover, sier Myrseth.
På spørsmål om i hvilken grad de mener at avtalen gir en økonomisk sikkerhetsgaranti for kundene, svarer han at maksgarantien har sikret kunder mot pristopper ved en rekke anledninger, senest i 2021 hvor garantien slo inn i fire av tolv måneder. Maksprisgaranti må ses på som en forsikring. Man tegner ikke forsikring for å tjene penger på det, men for å sikre seg forutsigbarhet og trygghet, mener han.
– Kunden forteller at de måtte vente i fire uker på svar fra kundeservice. Hva var årsaken til at det tok så lang tid?
– Kundesenteret vårt opplever for tiden en enorm pågang både på telefon og epost, og dette skaper dessverre lange køer. Vi jobber hardt for å få hjulpet kundene så raskt som mulig, og oppfordrer også kundene til å benytte hjemmeside og app for informasjon og hjelp for å redusere køene, avslutter Myrseth.