For Hanne Blekken (43) fra Spydeberg ble desemberregningen et realt sjokk.

Hele 18.537 kroner måtte nemlig 43-åringen ut med for å dekke sitt eget, mannens og deres 15 år gamle datters forbruk.

– Ja, da bannet jeg høyt og ble ganske så irritert. Jeg hadde forventa at regninga skulle være høy, men at den ble så dyr ble jeg helt sjokkert over. Jeg fikk rett og slett hakeslepp, forteller hun til Nettavisen.

Smaalenenes Avis omtalte saken først.

Håper på oppgjør

Gårdsfamilien bor i et stort hus på 350 kvadratmeter, men gården er ikke i drift og familien har kun en garasje som brukes til å lade el-bilen. Ellers har de prøvd å være så sparsommelige som mulig, ved å stenge av flere rom i huset, skru av enkelte panelovner og stått opp om natten for å vaske tøy eller dusje.

– I tillegg har vi to hytter som vi også må betale for. Da blir det fort rundt 30.000 totalt, og dette er før nettleia i det hele tatt har kommet i tillegg, sukker Blekken.

Heldigvis for familien har de oppsparte midler de kan bruke, for hele januarlønna går trolig til strømregningene. Verre er det heller for andre familier som ikke har muligheten til å betale for seg, mener Blekken.

– Jeg håper virkelig at staten tar et skikkelig oppgjør nå, for det kan ikke fortsette sånn. En ting er én eller to måneder med slike priser, men det går ikke i det lange løp. Det er fælt å lese om folk som sitter hjemme og fryser, lukker alt og har kun telyset til varme, bedyrer hun.

Venter monsterregning

En annen som venter en høy strømregning er Harald Schulz. 36-åringen gruer seg til å se hvor mye penger han må ut med for den rekorddyre strømmen.

– Jeg må jo betale når regningen kommer, så får vi heller knipe på andre ting. Vi har barn og kan ikke fryse, Schulz.

I forbindelse med nytt huskjøp har familien betalt på to eneboliger i hele desember. Til tross for fastprisavtale med Norgesenergi, antar han at strømregningen vil bli mellom 10.- og 12.000 kroner for desember.

Schultz har en fastprisavtale med strømselskapet på 139,99 per kWh, nettleie på 49 øre og et fastledd på 150 kroner i måneden.

Les også: Må ta drastiske grep i økonomien: - Det bekymrer meg veldig

Betalte strøm for to hus

Det gamle huset til familien Schultz har stått ubrukt, men Schultz mottok likevel en regning på 2000 kroner. Oppvarmingen har vært nødvendig for at rørene ikke skulle fryse. Samboerparet har kun brukt lys og varmtvann da de vasket ut av den gamle boligen.

Strømforbruket i det nye huset har de foreløpig ikke mottatt regning for.

– Vi bor i et gammelt hus fra 1950 hvor taket er dårlig isolert. Med et forbruk på 4200 kilowattimer blir det nærmere 8000 kroner, sier han til Nettavisen.

Les også: Strømprisen skyter til himmels igjen

Huset var iskaldt

Huset på rundt 178 kvadrat har to varmepumper og fire elektriske panelovner.

Da familien overtok huset i starten av desember, var det rundt 13 grader innendørs.

– Vi hadde nettopp flyttet inn, og har ikke kunnet ha kontroll strømmen, sier han.

Familiefaren forteller at to varmepumper på 25 grader og fire panelovner stod på døgnet rundt i starten. De brente også ved i peisen.

Les også: Regjeringen åpner for å justere strømpakken

Innfører strømsparetiltak

Etter at huset ble oppvarmet står varmepumpene nå på 20 grader. Panelovnen på kjøkkenet står kun på når de spiser.

– Det er et trekkfullt hus og mye varme slippes ut gjennom taket og åpen trappeoppgang. Vi har derfor begynt å fyre mye mer med ved for å holde varmen i huset.

Rekordpriser på strøm

Norske strømpriser har ligget på rekordnivå siden høsten 2021. Fra høsten 2020 til høsten 2021 (tredje kvartal) økte kraftprisen med 430 prosent, viser SSBs statistikk.

Les også: Regningen for desember-strømmen er klar: - Som å betale 100 kroner for et brød

I desember ble prisene ytterligere oppjustert. I snitt har spotprisen i strømmarkedet ligget på 177,9 øre per kWh.

Nettavisen skrev før jul at det betyr en prisøkningen fra desember 2020 til desember 2021 på 563 prosent.

11. desember kom regjeringen med en økonomisk hjelpepakke til norske strømkunder. Ordningen innebærer et fratrekk på regningen når markedsprisen i gjennomsnitt går over 70 øre per kilowattime for en måned. Staten går da inn og subsidierer med halvparten av prisen.

– Det er alvorlig. Det er som om vi skulle betalt 90-100 kroner for et brød eller 60-70 kroner for en liter melk, uttalte Frank Salvesen, administrator for Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm», til Nettavisen.

Salvesen understreket at mange husholdninger har stramme budsjetter, og at økonomien ikke tåler strømregninger som er flere tusen kroner dyrere enn normalt.

– I motsetning til andre prishopp, er det for mange ingen måte å komme utenom strømprisene på, sa han.