SANDNES (Nettavisen Økonomi:) – Akkurat nå står vi i en veldig vanskelig situasjon. Det er ganske spesielt at det ikke kommer noen tiltak som kan hjelpe oss. Hvis jeg stenger ned, står 40 personer uten jobb.

Familien til Tone Østbø (32) har vært en del av renseribransjen i over 90 år. I 1999 startet familien Renseriet, som har tolv selvstendige renserier fra Bergen i nord til Bryne i sør. For noen år siden tok Østbø over som daglig leder. Den siste tiden har hun måttet kutte bemanningen til beinet på grunn av galopperende kostnader og sviktende inntekter. Nå er 1 av 4 permittert.

– Strømregningen for desember var fire ganger så høy som tilsvarende regning i fjor. I år kom desember-regningen på 217.000 kroner. I fjor var den på 50.000 kroner. Nå er strømregningen høyere enn husleien. Sånn har det blitt, sier Østbø oppgitt.

Les mer: Advarer mot strømstøtte-myte: - Det er egentlig helt feil

Ingen stor julebordsesong

Nettavisen møter henne i Sandnes, hvor maskinene går for fullt. Østbø viser lidenskapelig frem hvordan bedriften renser, banker og tørker tepper. Hvordan den nyeste maskinen er langt mer miljøvennlig enn de andre. Og hvorfor flekkfjerning og rens er et håndverk som krever erfaring og fagkompetanse.

Hun har strukket seg langt for å ta ned strømregningen. Samtidig er det begrenset hva et renseri kan gjøre for å begrense strømbruken utover å stenge. Østbø har permittert fem personer hundre prosent og fire personer 50 prosent. Tre av renseriene er stengt midlertidig som følge av to kriser: Koronapandemien og de høye strømprisene.

– Akkurat nå tar vi det dag for dag, og det er vanskelig å se fremover i tid, sier Østbø.

Bedriftene avlyste julebordene, og folk sølte dermed ikke så mye på fintøyet sitt i desember. Det fikk Renseriet merke.

– Vi lever først og fremst av dresser. Nå har vi noen duker ennå, men vi går ikke i pluss av duker. Vanligvis lever vi av privatpersoner, men nå er det bedriftsmarkedet som holder oss i gang. Situasjonen er uviss og usikker, rett og slett, sier Østbø.

Les mer: Mathias Nilsson hylles som «strøm-markedets Robin Hood»: Får betalt for å verve kunder

Jobber 14 timer hver dag

Ifølge Renseriet-sjefen, forventer mange at en rengjøringsbedrift skal gå strålende under en pandemi. Men det stemmer altså ikke, forteller Østbø. Når folk skal spare, er det rengjøringen som ryker først. Det samme gjelder for Østbøs nabo, som driver vaskeri.

Nå har 32-åringen kun fire ansatte i arbeid som jobber fulltid - resten jobber deltid eller er permittert. Østbø selv kommer på jobb klokken 08 og drar hjem klokken 22 hver dag for å få bedriften til å gå rundt.

– Jeg er veldig urolig, men vi må bare ta det litt som det kommer. De ansatte er veldig forståelsesfulle, men det begynner å tære på dem også, sier Østbø.

Les mer: Sliter med skyhøye strømpriser: – Enorm økning i kostnadene