*Nettavisen* Økonomi.

Fildelingssider stengt etter trusler

Den populære nedlastningssiden WinMX sluttet i går å virke, samtidig stengte eDonkey dørene. Den amerikanske filmbransjens trusler har virket.

22.09.05 13:55

Ifølge Reuters har de to selskapene gitt etter for RIAA, den amerikanske filmbransjens interesseorganisasjon, som har sendt ut brev med trusler om rettssak.

Selskaper ansvarliggjøres
I juni slo amerikansk høyesterett fast at den som distribuerer et verktøy som brukes til å bryte opphavsretten kan, holdes ansvarlig for brukernes lovbrudd.

Med bakgrunn i denne beslutningen sendte RIAA i forrige uke ut et brev til sju ulike selskaper som lager og distribuerer såkalte peer-to-peer-program, og advarte om rettslige skritt dersom selskapene ikke stoppet sin virksomhet.

Vil minske tilveksten
I går stengte altså siden for p2p-klienten WinMX, og kontorene til det kjente p2p-programmet eDonkeys New York-kontor stengte dørene.

Det ryktes også at BearShare skal være påvirket av truslene, men dette er ikke bekreftet.

- Det skjer helt klart store endringer, ettersom domstolens beslutning gjør det vanskelig for disse selskapene å leve videre, sier sjefen for Loudeye, Marc Morgenstern, til Reuters.

Populære tjenester
Telenor regner med at mellom 60 og 80 prosent av all trafikken i deres nett er fildeling, og undersøkelser viser at hver fjerde bredbåndseier bruker fildelingstjenester.

Men film- og musikkbransjen er ikke spesielt glade i fildelerne, fordi mye av materialet som distribueres er piratkopier av opphavsrettsbeskyttet materiale.

Tidligere har den populære musikktjeneste Napster måtte stenge sin fildelingstjeneste, og siden har nå blitt en legal nettbutikk hvor du kan kjøpe sanger.

I Norge er ikke fildelingsprogrammene forbudte, all den tid de også kan brukes til å laste ned og dele lovlig innhold også, det er bare ulovlig å laste ned piratkopierte filer.

Alternativer til WinMX er andre p2p-sider og -klienter som BitTorrent, LimeWire og Morpheus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag