Torsdag publiserte Dagens Næringsliv artikkelen «Milliardærenes skjulte politiske nettverk». Den gjengir samtaler og skjermdumper fra WhatsApp-gruppen «Politikk», med 129 medlemmer, hvor finanstopp Øystein Stray Spetalen er administrator.

Saken slo ned som en bombe i det politiske Norge, med særlig fokus på at rike og innflytelsesrike nordmenn har diskutert hvordan man kan svekke Arbeiderpartiets styrke i en ny regjering ved å støtte Senterpartiet.

Les også: Spetalen ut mot bitcoin: - Bare tull og tøys

«Administrator av «Politikk», Øystein Stray Spetalen, ønsker ikke å bidra til denne artikkelen», skrev Dagens Næringsliv i sin sak.

Dette stemmer ikke, viser e-poster mellom Spetalen og DN-redaktør Gry Egenes.

Spetalen leverte et tilsvar, men fortalte redaktør Egenes at han ønsket hele tilsvaret publisert. «Ellers skal ikke noe publiseres».

DN ønsket ikke å publisere hele tilsvaret. De skrev deretter at Spetalen ikke ønsket å bidra. Dette er nå endret til at han «har valgt å ikke gi kommentarer til denne artikkelen».

– Det er løgn

– De har skrevet at jeg ikke ønsket å bidra til artikkelen. Det er jo løgn, sier Spetalen til Nettavisen.

Han har to hovedinnvendinger mot DN.

– Saken er sammensatt av klipp og lim.

Les også: Venstre-lederen langer ut mot MDG: - Mageplask

– Jeg kommer med tilsvar, men det vil de ikke trykke. Og så gjengir de uriktig at jeg ikke ønsket å bidra til artikkelen. Det er feil. Da må de heller skrive det som er riktig - at de ikke ønsket å trykke tilsvaret mitt.

– Men det står jo i Vær varsom-plakaten at «ingen kilder har krav på å bli gjengitt i sin helhet».

– Det vet jeg, men her skriver de en artikkel på rundt 20.000 ord hvor de insinuerer at dette er en konspirasjon eller et angrep på Arbeiderpartiet.

– Dette er ikke et angrep på Arbeiderpartiet. Det er diskusjoner rundt de ledende politiske partiene, politiske beslutninger, vitenskapelige artikler og medieartikler.

Spetalen forteller at gruppen består av over 10.000 meldinger.

Les også: Abid Raja: - Du mister alle disse godene hvis Sp og SV får viljen sin

Nettverket er heller ikke skjult, sier han.

– Det er ikke skjult i det hele tatt. Alle kan bli med.

Kritiserer to DN-ansatte

I sitt upubliserte tilsvar kommer Spetalen med kritikk mot to av DNs ansatte: Journalist Jakob Schultz og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.

– Dette er typisk Jacob Schultz-klipp og lim. Sette folk opp mot hverandre og ta folk ut av kontekst, sier han om en av journalistene som har skrevet saken om WhatsApp-gruppen, sier han til Nettavisen.

I tilsvaret skrev han blant annet dette:

«Dagens Næringsliv har en lang historie med tyveri av informasjon og kjøp av informasjon av kriminelle. Journalist Jakob Schultz sin kriminelle handling hvor han ulovlig tok seg inn i en rettssal i Oslo tingrett, og rappet dokumentene til partene i en rettssak er et del av virksomheten som DN mener er akseptabel.

Et slikt anslag mot rettssikkerheten burde resultert i avskjedigelse, men i stedet har DNs ledelse nå fått samme journalist til å stjele innholdet fra private samtaler og korrespondanse også til denne saken. Tyveriet kunne forsvares dersom det var informasjon av stor samfunnsmessig betydning som ble hentet ut, men satire og private vitser kan neppe karakteriseres slik».

Ut mot redaktør

Spetalen knytter Frithjof Jacobsen, som er samboer med Ap-politiker Jette Christensen, med DN-sakens fokus på at Politikk-medlemmene ville sverte Arbeiderpartiet. Basert på e-postene mellom Spetalen og DN virker som om det var denne delen av tilsvaret DN ikke ville publisere.

– Det ser ut som det, sier Spetalen på spørsmål om han tror dette var årsaken.

– Du ser jo at dette er vinklet som et angrep på Arbeiderpartiet fra eliten. Og hvorfor skal det være det? følger han opp.

Spetalen er klar på at det ikke er snakk om en ideologisk gruppe, men heller et sted hvor man kan dele og høre ulike synspunkt.

– Så hvis jeg leser Klassekampen, så er jeg kommunist? Hva er dette her for noe? Skal man delta i debatten, så må man jo ha kunnskap.

– Det er alle slags folkeslag og religioner inne i denne gruppe. Det er jo ikke en politisk bevegelse, dette her. Det er heller ikke en svertekampanje mot Arbeiderpartiet eller andre partier.

DN: – Det sier mest om Spetalen

Dagens Næringsliv-redaktør Gry Egenes har følgende å si om hvorfor de ikke ville publisere hele tilsvaret.

– Det var Spetalen selv som trakk hele svaret sitt fordi DN ikke ville publisere hans uriktige påstander om navngitte personer i og utenfor DN. Det er ikke noen menneskerett å få sverte andre personer med løgner og konspirasjonsteorier når man får imøtegå en artikkel. Tvert imot er det vår jobb å faktasjekke slike påstander på forhånd hvis de skal publiseres.

Hun avviser blankt at Jacobsen hadde noen påvirkning på saken.

– Det er feil at politisk redaktør Frithjof Jacobsen har hatt noe som helst med denne saken å gjøre. Han hadde aldri hørt om dette forumet før han leste artikkelen i DN. Her spekulerer Spetalen helt uten rot i virkeligheten.

Les også: Kåret til vinner av duellen: - Erna har irriterende god kontroll

– Jeg har merket meg at Spetalen ikke har påpekt noen feil i artikkelen. I stedet svarer han med å skjelle ut navngitte personer. Det sier vel mest om ham.

– Vi har oppfordret Spetalen til å svare uten de nevnte påstandene en gang til, men uten hell. Han må gjerne kritisere DN og hvordan vi har jobbet. Det er greit, avslutter hun.

Journalist Jacob Schultz har ikke besvart Nettavisens henvendelser.