Finans-topper ville dele tre milliarder

Til sammen tre milliarder kroner kan ha havnet rett i lommene på 11 toppledere i det skandalerammede svenske finanshuset Skandia.

27.11.03 10:54

Den svenske økonomiavisen Dagens Industri trykker listen over de høyest betalte lederne i Skandia.

Søkelyset har til nå vært rettet mot de svenske topplederne i selskapet, men nå viser det seg at det er den amerikanske toppledelsen, Jan Carendi og etterfølgeren Wade Dokken, samt lederen for Skandias virksomhet i Storbritannia, Alan Wilson, som har sikret seg de feteste bonusutbetalingene.

De tre har tatt ut til sammen 1,7 milliarder svenske kroner - utover avtalt lønn. Dette til tross for at Skanidas USA-satsing var en fiasko, og virksomheten ble solgt med et tap på fire milliarder etter at Jan Carendi forlot stillingen.

Dagens Industris nye opplysninger om utbetalingene til USA-sjefene ligger himmelhøyt over de beregningene svenske medier tidligere har publisert.

Tidligere har blant annet Dagens Nyheter skrevet at Carendi fikk utbetalt en kvart milliard kroner i bonus for perioden 1997 til midten av 2000. Det inkluderer imidlertid «bare» de bonusprogrammene som er beskrevet i Skandias årsrapport. I tillegg har hvert land hatt lokale bonusprogram.

Det amerikanske bonusprogrammet har gitt mest, der Skandias salg over en periode økte meget sterkt, skriver Dagens Næringsliv.

Skandias styreformann Bengt Braun har så langt ridd av stormen som har rast rundt selskapet siden i vår. Spørsmålet er hvor lenge Braun kan holde stand når han står ansvarlig for de svimlende bonusavtalene til ledelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.