*Nettavisen* Økonomi.

Finansakrobat mister hytta

Den fallerte finansmannen Christen Ager-Hanssens (45) familiehytte i Blindleia havner på tvangssalg.

30.01.08 15:54

Christen Ager-Hanssen slo seg opp mot slutten av 1990-tallet på investeringer innenfor teknologisektoren. Gjennom sitt svenske investeringsselskap Cognition AB var han høyt og lavt. Det toppet seg i 2000, da han erklærte seg som Norges rikeste.

Etter at dotcom-boblen sprakk i 2001, gikk det utforbakke med Ager-Hanssen. Nå er familiehytta hans i Blindleia utenfor Kristiansand i ferd med å bli tvangssolgt.

På tvangssalg
- Jeg kan bekrefte at hytta nå blir gjenstand for et tvangssalg, sier forretningsadvokat Morten Garman til Nettavisen.

Garman representerer inkassobaronen Haakon Korsgaards (57) Olympia Holding. Bakgrunnen for tvangssalget er et rettsforlik etter en årelang strid mellom mellom Olympia Holding og Ager-Hanssen. Betingelsen for forliket fra i fjor sommer var at Ager-Hanssen måtte finne en kjøper til et gjeldskrav mot ham innen 20. desember i fjor.

- Dette skjedde ikke, og Olympia søker nå å inndrive fordringen, sier Garman.

Fordringen skal ha vært på 15 millioner kroner.

Les mer om eiendom i Nettavisen.

I Blindleia
Det er meglerhuset Sædberg i Kristiansand som skal forestå tvangssalget av hytta på Lille Lyngholmen i Lillesand. Ingrid Sædberg Birkenes hos meglerhuset Sædberg opplyser til Nettavisen at eiendommen trolig ikke vil bli markedsført for salg før etter påske, da markedet for fritidseiendommer på Sørlandet normalt tar seg opp etter vintersesongen.

Eiendommen ble kjøpt av Ager-Hanssen for 4,7 millioner kroner i hans glansdager i 2000.

- Et røverkjøp, uttalte finansakrobaten den gangen, ifølge Fædrelandsvennen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Geir Johnsen (Scanpix)

Ager-Hanssen har fått gjennomgå i pressen. Bobleinvestor og finansklovn er blant betegnelsene som har vært brukt. «Fly me to the moon» lød en overskrift i finanspressen i 2006 da Ager-Hanssen ble intervjuet om sitt lavprisflyselskap FlyMe.

Ager-Hanssen startet sin karriere i IT-bransjen og hadde ledende stillinger i Digital, UniSys, IBM og IBS, før han ble hentet av Kinnevik-gruppen til en lederstilling i teleselskapet Netcom på midten av 1990-tallet.

Store ambisjoner
Så ble han investor gjennom sitt eget selskap Cognition AB. Det gikk rake veien til himmels. Han erklærte seg selv som Norges rikeste, og ville våren 2000 børsnotere Cognition, som meglerselskapet HSBC hadde verdsatt til fantastiske 20 milliarder kroner.

IT-investoren var ikke kjent for å spare på skillingen. Etter hyttekjøpet på Lille Lyngholmen ankom han Lillesand i eget jetfly, og lovte arbeidsplasser og millioner til lokalsamfunnet. Så bygget han en brygge på hytta uten tillatelse. Det endte med rivningsvedtak. Millionene kunne Lillesand se langt etter.

Bitter strid

Så kom børskrakket i 2001, og Ager-Hanssens imperium falt sammen som et korthus. Kreditorer og myndigheter har jaktet på penger fra Ager-Hanssen i flere år. Da FlyMe gikk konkurs i fjor, ble svensk økokrim koblet inn. Blant Ager-Hanssens mange kreditorer og bitreste fiender er den omstridte milliardæren Haakon Korsgaard og hans Olympia Holding, som nå har beordret tvangssalg av Ager-Hanssens hytte.

Den mediesky og styrtrike Korsgaard etablerte inkassoselskapt Olympia Capital i 1991. For tre år siden solgte han selskapet til børsnoterte Aktiv Kapital for svimlende 1,5 milliarder kroner. I fjor ble Korsgaard tiltalt av Økokrim for blant annet grov økonomisk utroskap og skattesvik. Denne saken har sitt utgangspunkt nettopp i den årelange striden mellom Korsgaard og Christen Ager-Hanssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag