OSLO/NEW YORK (Nettavisen/NTB): Bankkollapsen i USA påvirker børser over hele verden, og mandagen ble den dårligste dagen på Oslo Børs i år.

Hovedindeksen på Oso Børs endte ned hele 2,6 prosent mandag. Ifølge E24 er dette den kraftigste nedgangen på Oslo Børs siden slutten av september, og sjette strake dag med nedgang.

Les: Ny bank havarerer: - Ledere vil få sparken

Ny bank kollapset

I USA kollapset en ny bank mandag, da handelen i First Republic Bank ble stanset etter at aksjen falt med over 65 prosent kort tid etter åpning. Fredag falt aksjen med 33 prosent, noe som nå betyr at tre firedeler av aksjeverdien var forduftet.

Problemen i First Republic Bank og mange andre amerikanske banker som faller kraftig på Wall Street mandag, kommer i kjølvannet av at amerikanske Silicon Valley Bank (SVB) kollapset og ble satt under konkursbeskyttelse

SVBs kollaps beskrives som den største bankkollapsen i USA siden finanskrisen mellom 2007 og 2009.

– En gledens dag

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika sier til NTB at problemene i den amerikanske banken kom overraskende.

Han sier forventningene til renteøkninger også i Norge har kollapset.

– Nå priser vi inn at renten settes opp til 3 prosent i mars og så stopper, før den settes ned neste vår, sier Andreassen. Det innebærer en boliglånsrente på rundt 4 prosent, sier han.

– For en uke siden var forventningene at styringsrenten bare skulle opp, opp, opp, sier han og legger til at noen prognoser pekte på en rentetopp på opptil 4 prosent.

Mindre renteoppgang enn ventet er godt nytt for hvermannsen.

– For en vanlig lektor med to barn og stort boliglån er dette en gledens dag, sier Andreassen til NTB.

Kraftig fall på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs falt kraftig mandag etter bankkollapsen i USA. DNB var blant aksjene som hadde stor nedgang.

Til slutt endte hovedindeksen på 1.188,94 poeng. Det er en nedgang på 2,59 prosent i løpet av dagen. Det er sjette dag på rad at hovedindeksen faller, og ifølge E24 er det den kraftigste nedgangen på en dag siden september.

Hovedindeksen faller etter at myndighetene i blant annet USA og Storbritannia det siste døgnet har tatt grep for å forebygge ringvirkninger og smitteeffekt etter at amerikanske Silicon Valley Bank (SVB) fredag ble satt under konkursbeskyttelse. Markedene verden over preges av bankkollapsen i USA.

Hovedindeksen på Oslo Børs hadde i 14.30-tiden mandag falt med 3,45 prosent, men styrket seg noe fram til stenging klokken 16.25.

Tungvektere som DNB (-3,83 prosent), Aker BP (-3,66 prosent) og Kongsberg Gruppen (-3,09 prosent) var blant dem som ble dratt nedover av børsuroen.

Også oljeprisen falt kraftig i 12-tiden mandag, men styrket seg igjen senere på ettermiddagen og lå på 82,10 dollar fatet da Oslo Børs stengte. Det er omtrent det samme nivået som oljeprisen lå på ved stengetid fredag.

Også de største Europa-børsene har vært preget av bankuroen i USA. DAX 30-indeksen i Frankfurt, CAC 40-indeksen i Paris og FTSE 100-indeksen i London hadde alle falt med rundt 2,4 prosent i 16.30-tiden mandag.

Bratt nedtur på Wall Street

Også flere andre amerikanske banker startet uken med en bratt nedtur i kjølvannet av kollapsen i Silicon Valley Bank.

PacWest Bancorp falt 35 prosent ved åpning, mens Western Alliance Bancorp er ned hele 74 prosent. Zions Bancorporation gikk ned 39 prosent etter åpning. For de største bankene var nedturen mer begrenset, men Bank of America-aksjen gikk likevel ned 6,2 prosent. JPMorgan Chase, Goldman Sachs og Citigroup henholdsvis 2 prosent, 2,5 prosent og 5,4 prosent etter børsåpning.

Pilene pekte generelt nedover på de ledende markedene i New York da de åpnet mandag morgen. Dow Jones-indeksen falt 0,6 prosent, mens den bredere S&P 500 var ned 1,3 prosent. Hovedindeksen på den teknologitunge Nasdaq-børsen falt 1,3 prosent.

Ved stengetid var Nasdaq opp 0,45 prosent, mens S&P 500 og Dow Jones var ned henholdsvis 0,15 og 0,28 prosent.

Biden: – Ledelsen vil få sparken

USAs president Joe Biden kommenterte mandag banksituasjonen i USA.

– Små bedrifter over hele landet som har hatt kontoer hos disse kan puste lettet ut og vite at de kan betale regninger og de ansatte, sa Biden.

Presidenten sa videre at alle kunder som har hatt kontoer kan være sikre på at de er beskyttet, og at de har tilgang til pengene fra og med i dag.

– Ingen tap vil bæres av skattebetalerne, sier han, og legger til:

– Ledelsen i disse bankene vil få sparken. Om bankene tas kontroll over av FDIC bør ikke de som jobber i banken jobbe der mer.

FDIC er et amerikansk føderalt sikringsfond.