Onsdag kveld menget finansfiffen seg med andre samfunnstopper i Operaen. Slikt blir det nettverk av.

Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro, Oslo Børs desidert største selskap, smilte fra øre til øre.

Det samme gjorde konsernsjef Eivind Reiten i Norsk Hydro, finanskjendis Celine Middelfart og statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg tror på lysere tider, spådde en smilende Celina Midelfart på vei inn på Operaen.

Men aller bredest smilte NHO-sjef Finn Bergesen jr.

Han hadde æren av å være vert for ett av årets viktigste middagsselskaper, årsmiddagen til Næringslivets Handelsorganisasjon, onsdag kveld.

- Vi kjører buffét til 445 gjester. Det er 45 flere enn i fjor, og vi har holdt samme budsjett.

Og det er all grunn til å smile. Finanskrisen til tross, dette gjestelisten du må stå på, ved siden av årsmøtemiddagen til Norges Bank, for å være sikker på at du blir betraktet som medlem av det som er landets penge- og politiske elite.

Og gjesten visste å utnytte muligheten.

Gamle venner
For onsdag kveld ble gamle nettverk pusset og nye opprettet.

- Her kommer det mange hyggelige mennesker, og det jeg gleder meg mest til er de viktige, uformelle samtalene om finansuroen og virkningene på realøkonomien, sa konsernsjef Rune Bjerke i DNB NOR til Nettavisen før han gikk inn på middagen.

Der møtte han sin forlover Jens Stoltenberg, sin egen søster Siri Bjerke som sitter sentralt i Innovasjon Norge og sin nære venn Raymond Johansen.

I tillegg var Grete Faremo på gjestelisten sammen med handels- og næringsminister Sylvia Brustad. Fafos Jon Hippe dukket også opp, og gjestelisten inneholdt også navene til Kåre Hagen fra Handelshøyskolen BI og stabssjef Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor.

Alle medlemmer av Bjerkes nærmeste krets.

Nye nettverk
Skal vi tro konsernsjef Eivind Reiten i Norsk Hydro ASA var det imidlertid ikke bare gamle nettverk som ble pleiet på årsmiddagen.

- Vi som sitter i disse posisjonene er jo ganske privilegerte når det gjelder å ha tilgang til maktpersoner. Det fantastiske med middager som dette er at vi får anledning til å knytte kontakt og snakke med folk vi vanligvis ikke snakker med. Det er spennende her, sa Reiten til Nettavisen.

Akkurat det var Bergens tidligere ordfører Herman Friele helt enig i.

- Jeg gleder meg til denne kvelden. Vi kan ikke bare sitte med hodet i fanget til tross for at situasjonen er slik den er, og da tror jeg på slike fora der man kan snakke sammen litt uformelt. Vi har behov for å snakke sammen, sier bergensernes store kaffemann.

En av de største
Finanstoppene er ikke de eneste som nyter godt av nye møter og nettverk. Heller ikke landets politiske elite er ukjent med viktigheten av NHOs årsmøtemiddag.

- Dette er jo en av de virkelige store middagene. Denne og årsmiddagen til Norges Bank, forklarte finanspolitisk talsmann i Frp og medlem i Stortingets finanskomité Ulf Leirstein.

Nærings- og handelsminister og nær Bjerke-venn Sylvia Brustad fulgte opp Leirsteins uttalelser.

- Dette er viktig. Man får anledning til å snakke med mange mennesker i forskjellige stillinger som forteller om problemene de møter. Det er spesielt viktig for meg i den rollen jeg har nå. Slik sett pleier middagen her å være bra, sa Brustad.

Se bilder fra festen her:

1370