Gå til sidens hovedinnhold

Finansministeren om boligprisene: - Jeg er bekymret

Finansminister Jan Tore Sanner (H) liker ikke utviklingen i boligmarkedet. Det er særlig én ting som bekymrer.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Selvaag Bolig avholdt onsdag sitt årlige boligseminar, denne gangen digitalt som følge av koronapandemien.

Og på et boligseminar kommer man naturligvis ikke utenom boligpriser og boligbygging. Ferske tall fra Eiendom Norge viser en nasjonal vekst det seneste året på 12,2 prosent og på hele 15,7 prosent i Oslo.

Jan Tore Sanner var en av foredragsholderne på seminaret. Og til tross for en fallende prisvekst, kom han med en advarsel:

Les også: Ny undersøkelse - nå vil folk ut av Oslo

Sårbare

- Jeg er bekymret for prisveksten gjennom det seneste året, fordi det påvirker gjeldsbelastningen til folk. De færreste kan kjøpe bolig uten å ta opp lån, og noen risikerer å ta opp mer lån enn de kan betjene, sa finansministeren.

- Det er bred enighet om at gjelden utgjør kanskje den største sårbarheten for norsk økonomi og det finansielle systemet. Gjelden vår er dessverre i verdenstoppen, og vi må unngå at gjelden blir så høy at det gir spiraler som er negativt for økonomien, sa Sanner.

Han la til at heldigvis har vi sunne banker som tåler ruskete situasjon. Men:

- Jeg er bekymret hvis summen av gjeld fortsetter å stige etter koronakrisen, det kan grunnlag for finansiell ustabilitet, sa finansministeren. Her er renten viktig. Analyser viser at ved å sette ned renten med 1 prosentpoeng, kan boligprisene stige varig med 10 prosent.

Les også: Dette er atomknappen i boligmarkedet

Over lønnsveksten

Boligprisene har de seneste årene steget klart mest i Oslo, og prisveksten er aller sterkest for de minste enhetene. Adm. direktør Sverre Molvik i Selvaag Bolig advarer mot at denne prisveksten kan stoppe opp hvis man får fart på tomtereguleringen og kanskje myker opp på leilighetsnormen i Oslo.

- Det er en enorm differanse mellom tilbud og etterspørsel for de små leilighetene, men de kan bli rimeligere om noen år, sier Molvik til Nettavisen.

Les også: Dan Børge Akerø får ikke solgt luksusboligen - nå har han byttet megler

Forskningssjef Erling Røed Larsen ved det nasjonale boliginstituttet Housing Lab er ikke redd for en nasjonal boligboble.

- Vår modell tyder ikke på at det er en boble, men at boligprisene er 3 prosent overvurdert. Den kraftige rentenedsettelsen har gitt en kraftig prisvekst, men våre data viser at veksten har vært som rentereduksjonen skulle tilsi. I Oslo er renteeffekten sterkest, sa forskningssjefen.

Ikke bærekraftig

Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk Analyse sa på seminaret at boligprisveksten vi har hatt en god stund nå, ikke er bærekraftig. Han la frem nye prognoser som tilsier en nasjonal prisvekst i år på 10,1 prosent.

Men fremover kan veksten på landsbasis falle ned mot 2 prosent, som i så fall er på linje med den generelle prisveksten i samfunnet. De varslede renteøkningene til Norges Bank er en viktig forklaring til det. Den gode nyheten for låntakerne er at renten kanskje ikke stiger like mye som fryktet.

- Vi har lagt til grunn i våre prognoser at renteoppgangen først kommer fra nyåret. Men vi tror ikke rentene skal så veldig høyt, men at den stopper på 1 prosent mot slutten av 2024, sa Benedictow.

I Oslo spås derimot boligprisene å øke med 12,7 prosent i år og med ytterligere 5,8 prosent neste år. Det lave tilbudet av boliger i Oslo er hovedproblemet.

Les også: IMF med fersk rapport: Norge får flere advarsler

27 prosent

Benedictow venter at befolkningsveksten tar seg klart opp i Oslo. Ferdigstillingen av nye boliger vil også øke, men ikke nok. Boligprisveksten i Oslo spås derfor å bli mye høyere enn mange andre steder, og boligprisene i hovedstaden kan stige med hele 27 prosent i perioden 2021-2024.

En gjennomsnittsbolig som i dag koster 5 millioner kroner, vil da kunne koste 6,35 millioner om tre år. Men på landsbasis er problemet til dels det motsatte av Oslo, flere regioner sliter med fallende befolkning, som Innlandet.

- Det bygges nok boliger i Norge. I gjennomsnitt bor det to personer per bolig, og i 2020 ble det bygget én bolig per ny person. Nasjonalt er det bygget mye i forhold til befolkningsveksten, sa Benedictow.

Les også: Selger mini-slott i Stavanger: - Kan se for meg hvordan julaften er der

Henger ikke med

- Men det er store regionale forskjeller. Oslo skiller seg veldig ut, her er det over en lang periode bygget veldig lite i forhold til befolkningsveksten.

- Kan vi kort oppsummert si at Oslo er problemet? spurte konferansier Terje Svabø.

- På en måte kan vi si det når så mange sliter med å komme seg inn i markedet. Tilbudssiden har ikke hengt med i mange år, svarte Benedictow.

- Men samlet sett venter vi en myk landing i boligmarkedet nasjonalt, med utflating av boligprisene. Renteeffekten er trolig i ferd med å tas ut.

Ikke redd

Adm. direktør Carl O. Geving i NEF er derimot «overhodet ikke redd» for en boligboble. Han mener gapet mellom faktiske priser og fundamentale priser, altså hva underliggende forhold skulle tilsi, er for lavt til det.

- Vi ser tendenser til at prisnivået nå har nådd en topp i Oslo. Boligkjøperne stanger i taket i boliglånsforskriften, og investorene får for lav avkastning på egenkapitalen når de må holde 40 prosent egenkapital, sa Geving.

Geving er også opptatt av at rentefallet gjennom mange år har gitt en helt annen kjøpekraft i boligmarkedet.