Gå til sidens hovedinnhold

- Finanstopp festet for 30 millioner

Odd Harald Hauge er i skuddet. Nå tar han oppgjør med finanslivets kjendiser og politiet i en ny bok.

I forrige uke gjorde hovedmannen bak den omdiskuterte søketjenesten Iam.no seg upopulær blant mange nettbrukere. Nå er det finanseliten som bør føle seg utrygge. I boka «I tyvenes tid» er det ikke vanskelig å kjenne igjen kjente navn som skipsreder John Fredriksen, hotelleier Petter Stordalen og aksjeinvestor Øystein Stray Spetalen.

Still spørsmål til Odd Harald Hauge nederst i denne saken. Odd Harald svarer fredag klokken 12.00.

Boken er en roman - en thriller fra finansmiljøet. Selve plottet er en stor svindel i Oljefondet, men i kulissene finner vi mange av finanslivets mest kjente menn og kvinner.

Det tegnes bilde av et nesten perverst pengebruk, der en bursdagsfeiring med privatjet til Saint Tropez koster bortimot 30 millioner kroner - arrangert av festfirmaet TakeOff - ikke ulikt tidligere Se og Hør-journalist Odd Sørlis firma OffPiste.

- Har virkelig en bursdagsfeiring i Saint Tropez kostet 30 millioner kroner?

- På det konkrete spørsmålet er svaret nei. Ingen har holdt en bursdag i St Tropez, som jeg kjenner til, med en slik prislapp. Men en av landets finansmenn feiret sin bursdag i Middelhavsområdet med en slik prislapp. Jeg var IKKE til stede. Bokens bursdag er nok en gang en sammensetting av dels selvopplevd og dels andres fortellinger, sier Hauge til Nettavisen.

Vil gjerne ha festet selv
Odd Harald Hauge mener ikke det er noe galt å bruke så mange penger på en fest:

- Og jeg vil gjerne presisere, som jeg også legger i munnen på en av hovedpersonene, at jeg gjerne skulle hatt råd og anledning til å feire bursdag på slikt vis selv. I denne sammenheng er det bokens hensikt å beskrive at dette faktisk eksisterer i puritanske Norge, men ikke å mene at det er moralsk galt. Snarere tvert om.

- Hvis noen vil bruke så enorme summer på sine venner, halvvenner og nesten venner, så er det ikke en dårlig egenskap.

Les hele det første kapittelet av boka her: Avslører tyvene av oljefondet (html) Kapittel 1(PDF)

Nøkkelroman
Mye av handlingen foregår i og rundt meglerfirmaet Barentz Securities, og de fleste innsidere vil tenke i retning av virkelighetens Arctic Securities, som har kjente folk som Kjell Inge Røkke «i stallen». De to hovedpersonene er aksjemegler Anders Alme i Barentz Securities og hans mer forsofne venn, den dyktige finansjournalisten Lars Lande i Finansnett.no.

De to vikler seg inn i en historie med drap, utpresning og begjær - samtidig som de vandrer rundt i lett gjenkjennelige omgivelser på og rundt Aker Brygge.

Kjente stråmenn
Blant de mange som blir skildret er finansmannen Øyvind Smith Svendsen - «aksjemarkedets skrekk»: Midt i førtiårene, tysk 1935-utseende, blondt hår, iskalde blå øyne, dress, men ikke slips. Andre vil dra kjensel på bokas Tom Tollnes, den buldrende og 50 kilogram overvektige mannen som hugger innpå en indrefilet - eller «et lite fleskestykke», som han kaller det, eller «den vesle spretten», som tar armhevninger med en hånd på ryggen.

Freddy Antonsen - Kypros-rederen - er heller ingen stor utfordring å kjenne igjen. De velter seg i Bollinger champagne, dyre årgangsviner, private helikopter- og yachtturer og vanvittige shoppingturer for damene.

- Hvorfor har du skrevet boken?

- For det første har jeg skrevet den for å glede meg selv. Den hensikten er allerede oppnådd. Så vil jeg selvsagt fortelle en historie med et innhold og en slags moral, eller mangel på moral. Med nesten tretti års kjennskap til miljøene vil jeg gjerne formidle at det er ekstremt lett å berike seg selv i finansbransjen. Alle får anledningen, mange får det hele tiden. Da er det mennesklig å falle for fristelsen - svært mange ville gjort det samme som bokens hovedpersoner. Av de jeg testet det på underveis i skrivingen, så ville samtlige gjort det samme. Finansbransjen er en perfekt arena for å beskrive mennesklige grunntrekk.

Til angrep på politiet
- Du lar Dagbladet og politiet gjennomgå, hvorfor?

Dagbladet er en ren tilfeldighet. Lars Lande måtte ha en ubehagelig journalist etter seg, i tillegg til sin egen plagsomme kollega, og da ble det tilfeldigvis Dagbladet. Syntes ikke jeg kunne velge Nettavisen....

- Politiet er nok preget av min subjektive oppfatning, basert på nesten ingen kjennskap må jeg presisere, av at politiet ikke er der for å hjelpe meg. Jeg ser politiet kun langs veien, for å få tak i lommeboka mi til fordel for statskassen, mens de ikke ville rykket ut hvis jeg ringte og sa det stod to menn utenfor med gevær for å skyte meg. Eller mer sannsynlig, at jeg anmeldte et tyveri en voldsepisode etc. For meg er er poltiet radarkontroll og byråkrati. Derfor har mine hovedpersoner et distansert og lite ærbødig forhold til politiet. Dette er ikke en politi og røver-bok, det er en bok med bare røvere.

-Tror du kjente navn som John Fredriksen, Spetalen og Stordalen vil kjenne seg igjen?

- Ja. Jeg er ikke alltid overbevist om selvinnsikten, men den strekker nok til her.

Finanselitens kvinner
Du latterliggjøre en del av kvinnene til finanskjendisene – er de virkelig så ille?

- Det kommer vel an på hvilke øyne som ser, og hvilke øyne man ser med. Jeg kjenner lynende skarpe «finansfruer,» som intellektuelt hadde spist de fleste av oss til frokost, og så finnes det en rekke som i hovedsak har andre og mer iøyenfallende attributter. Finansbransjen tiltrekker seg mange av de siste, ikke minst av pekuniære årsaker. Bokens ene hovedperson har valgt en slik kone, eller kanskje hun har valgt han?

Hvor mye av miljøskildringene er oppdiktet og hvor mye er sant?

- Ingen av hendelsene har funnet sted eksakt slik de blir beskrevet - jeg tror unntaket må være casino-opptrinnet i Moskva, som faktisk skjedde akkurat slik. Det er «bits and pieces» fra ulike begivenheter/scener satt sammen til en oppdiktet, men realistisk scene. De få finansfolk som har smuglest manus er enig i at det er et dekkende bilde av et miljø og en ånd.

Still spørsmål til Odd Harald Hauge nederst i denne saken. Han stiller til nett-treff fredag klokken 12.00

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn