Trym Riksen er leder for porteføljeforvaltning hos Gabler og skriver faste innlegg hos Dagens Næringsliv. De siste månedene har han blitt ufrivillig frontfigur for en svindellenke på Facebook.

Får henvendelser nesten daglig

Svindelen startet for et par måneder siden, men situasjonen har blitt mer intens de siste ukene.

– Det er nesten daglig at folk sender meg melding eller e-post og sier ifra om at navn og bilde blir brukt til svindel. Noen ganger ringer de, legger han til.

Svindlere bruker bilde og navnet til Riksen for å få nordmenn til å oppgi kontonummeret deres til svindlerne. De blir fristet med at «Trym Riksens investeringer imponerer eksperter».

Riksen er en kjent person for mange i finansbransjen. Porteføljeforvalteren har tidligere jobbet som investeringsdirektør i DNB, og aksje- og hedgefondsforvalter i Storebrand.

– Jeg tror de ønsker å bruke noen som jobber med finans. For folk som ikke kjenner meg kan det virke plausibelt at jeg skulle gå ut å anbefale Bitcoin. Det er mange som går på disse tingene, sier Riksen.

I realiteten er ikke Riksen en Bitcoin-fan.

– Tvert imot, påpeker Riksen.

Les også: Telenor advarer mot ny svindelmetode - kunder ble rundlurt for over 600.000 kroner

Fått drapstrussel

Selv om de aller fleste ser at dette er svindel, forteller Riksen at det alltid er noen som går på når svindelen når ut så bredt.

– Noen blir så opprørte at de sender meg en drapstrussel. Det er mange som er tøffe bak tastaturet.

Porteføljeforvalteren sover ikke dårlig om natten, men han har registrert hendelsen som skjedde hos politiet.

– En person ble så sur at han skrev til meg på Messenger at jeg fortjener en kule i pannen. Jeg forhørte meg med politiet om hvordan jeg skal forholde meg til det.

Det Riksen reagerer mest på er at det virker som Facebook ikke ønsker å ta tak i dette.

– Facebook stiller plattformen sin til disposisjon for svindel. Jeg har sendt dem en henvendelse om dette, men vet ikke hva som kommer ut av den. Jeg synes det er betenkelig.

Porteføljeforvalteren påpeker at Facebook får masse trafikk fra Norge, men gjør lite når plattformen bidrar til å forurense lokalt.

– Det er viktig at vi får spørsmålene om konsekvensene med en del forretningsmodeller på banen.

Spørsmålet han stiller er også om Facebook virkelig ønsker å løse problemet.

– Hvis Facebook skulle løst dette, hadde trafikken deres blitt mindre. Det hadde vært vanskeligere å etablere bruker på Facebook, da terskelen for å få en Facebook-konto hadde blitt mye høyere. Det går inn i forretningsmodellen deres at de ønsker å holde terskelen lav for å genere trafikk. Da er det mye som slipper gjennom.

– Hvis du blir utsatt for svindel er det ingen som du kan ringe til. Det er litt kjedelig, men det er ikke noe jeg bruker så mye tid på.

Facebook har startet en etterforskning på dette tilfellet etter Nettavisen tok kontakt. Les hele svaret fra Facebook/Meta lenger ned.

Les også: Facebook-svindelen tapper brukere for tusenvis av kroner uten å bli stoppet

Ønsker å lage en full identitetspakke på deg

Thorbjørn Busch i Telenor forteller at svindlerne utnytter pågående trender i samfunnet fordi de vet at det er et marked for det, og dermed mange potensielle ofre.

– Vi vet at det er nærmere 300.000 nordmenn som har investert i kryptovaluta. Dette med Bitcoin blir stadig mer interessant. Nå har vi under pandemien fått mer å rutte med, og mange har større kjøpekraft enn tidligere. Ønsket om raske gevinster er noe svindlerne alltid står klare til å utnytte.

Hvorfor bruker de Trym Riksen?

– Dette går på sosial manipulasjon. Dette handler om å skape legitimitet og troverdighet. Det er flere profilerte personer som har vært utsatt for dette.

- Bakmennene undervurderer heller ikke de som lar seg lure. De regner med at personene de ønsker å svindle kommer til å søke opp Trym Riksen, og da vil de se at han er en profilert investor. Det bilde som er misbrukt er jo også det første bilde som popper opp på Google, legger han til.

Tidligere har Petter Stordalen vært utsatt for lignende svindel.

– Hvis jeg skulle stolt på dette her, hadde jeg heller latt meg lure av Trym Riksen-annonsen enn den med Stordalen. Hvorfor skulle hotellkongen Petter Stordalen stille opp i noe sånt?

Felles for Bitcoin-svindlene er at du blir ledet inn på en falsk artikkel.

– Når jeg testet dette, ser jeg at reklamesiden er oppdatert med dagens Bitcoin kurs. Klikker du deg videre, kommer du til en programvare hvor du kan «kjøpe og selge» Bitcoin.

Der etterspør de alle personopplysningene dine.

– De ber om personnummer, telefonnummer, finansielle opplysninger og til og med selfies. Slik lager de fulle identitetspakker som de kan selge videre på nettet, eller misbruke på andre måter. Det har vært en boom i etterspørsel etter stjålne personopplysninger. Når dette omsettes på mørkenettet kan bakmennene bruke disse opplysningene. Jo mer informasjon de har, jo mer målrettet kan de kjøre et angrep mot deg.

Les også: Fikk sjokk da hun så hva Hafslund gjorde: – Det er regelrett svindel

Startet etterforskning

Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, Lukasz Lindell, forklarer at selskapet tar spamlenker veldig alvorlig.

– Nå som vi har sett det og er klar over det, har vi startet en etterforskning på denne saken. Vi skal også se nærmere på hvorfor rapportering ikke har fungert, og hvordan vi kan identifisere spammerne. Det er nå merket og vi kan forhåpentligvis håndtere det. Det er veldig uheldig at han har måtte oppleve dette.

Lindell påpeker at dette ikke er noe de ønsker å ha på Facebook.

– Dette er ikke noe vi drar fordeler av. Vi ønsker å være troverdige og tilby en trygg plattform å være på. For å få til det, må vi sikre at innholdet vårt er meningsfullt. Hvis vi ikke har tilliten til brukerne våre, risikerer vi å ikke ha noen brukere.

Facebook bruker store ressurser på kunstig intelligens og maskinlæring. I tillegg har de mange ansatte som jobber daglig med å hindre slike lenker fra å spre seg på siden.

- Vi bruker mye tid på å stoppe dette, men vi klarer beklageligvis ikke å stoppe alt. Vi stopper rundt 95-97 prosent. Dette er noe vi kontinuerlig jobber med å forbedre.

Kommunikasjonssjefen påpeker at det viktigste brukere kan gjøre er å fortsette å rapportere hvis man ser mistenkelig aktivitet.

- Rapportene er veldig viktige for oss, understreker Lindell.

Svindlerne vil inkludere deg og meg

Etter at EU innførte krav til bruk av systemet 3D-Secure som krever totrinnsverfisering for kjøp over nettet, har hverdagen blitt vanskeligere for svindlerne. I Norge er det gjerne Bank-ID som blir benyttet i forbindelse med netttransaksjoner.

– Svindlerne blir avhengig av å inkludere deg og meg i bedrageriet mot oss selv. Dette gjør de ved å bygge troverdige kulisser. Det holder ikke lenger å sende titusener av e-poster hvor de spør nordmenn om å bekrefte betalingsopplysninger, sier Thorbjørn Busch i Telenor.

Busch påpeker at slike ondsinnede sider sprer seg i ulike kanaler.

– Alt henger sammen med alt i den digitale verden. Vi har for eksempel gjort eksperimenter der vi har lagt igjen personlige opplysninger på suspekte sider, for deretter å bli oppringt av svindlere i løpet av få minutter. På den måten kan svindlerne vite at de som blir oppringt gjerne er litt uvørne, og potensielt lette ofre, sier Busch.

– Når vi får vite om en ny side fra våre kunder, blokkerer vi domene som leder til disse falske nettsidene i et nettvern-filter alle kunder i Telenor har inkludert i sitt abonnement.

Les også: Insider:- Meta kan tvinges til å selge Instagram og WhatsApp

For ordens skyld: Trym Riksen har tidligere jobbet som spaltist i Nettavisen.