Meglersjef Runar Meland i Arctic Securities er svært kritisk til hvordan regjeringen har fått ut nyheter om lakseskatten, både da den ble offentliggjort, og senest mandag kveld.

– Det er helt vanvittig å se hvordan Regjeringen kommuniserer om lakseskatten. Først velger de å annonsere det hele i en pressekonferanse en onsdag morgen en halv time før børsen åpner. Denne informasjonen skulle altså aktørene få noen få minutter på å tolke før markedet åpnet, sier han til Nettavisen.

I børsverden er det viktig at alle får tilgang til informasjon samtidig, slik at de som handler aksjer både i og utenfor Norge skal få samme mulighet til å kjøpe og selge aksjene.

Meland mener konsekvensen av vedtaket raderte ut 50 milliarder av egenkapitalverdien av de noterte lakseselskapene.

Les også

Gustav Witzøe og John Fredriksen skal tas

– Skandaløs opptreden

– I går kunne en lese tydelige uttalelser fra lederen i finanskomiteen, Geir Pollestad (Sp), om at skatten garantert ikke blir slik de har foreslått og at normprisen definitivt er skrapet. Spekulasjoner om skatten skal ikke regjeringen ha skylden for, men uttalelser fra de finanspolitiske lederne i landet må vi kunne ta på alvor, sier han til Nettavisen.

Dagens børsverdi for lakseselskapene Mowi, Salmar, Austevoll Seafood, Grieg og Lerøy er til sammen over 250 milliarder kroner. Alle stiger kraftig på børsen tirsdag etter uttalelsene fra Pollestad. Blant annet er Salmar opp sju prosent og Mowi tre prosent.

– Det er en skandaløs opptreden, sier han, og legger til at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Pollestad utgjør toppledelsen i norsk finanspolitikk.

– Børsen og kapitalmarkedet i landet har de helt klart null respekt for. Det driter de fullstendig i. Hvordan har vi havnet her?

Gjort justeringer

Pollestad mener kritikken ikke treffer dem, men alle som mener at regjeringens fremgangsmåte har vært feil.

– Det tenker jeg er helt urimelig kritikk, sier han.

– Da vi la fram skatten var det viktig at alle som skulle få informasjonen skulle få den likt. Derfor hadde vi en pressekonferanse og presenterte dette.

Han sier det han sa i Dagbladet mandag kveld er at høringen er reell, og at det er gjort justeringer. Bransjen har sagt at de har behov for en avklaring av hva som gjelder knyttet til fastsettelse av normpris, og da har departementet gitt ut informasjon om normprisrådet og prisene som skal ligge til grunn.

– Så det å påstå at noe som helst i den Dagbladet-saken har noe som helst innvirkning eller er uryddig, det er jeg 100 prosent uenig i. Jeg syns også at det er rart at han kritiserer at jeg signaliserer at vi skal lytte til høringen og ikke legge fram en blåkopi. Om det oppfattes som negativt av han, så oppfattes det positivt av de i næringen.

– Svak samfunnsforståelse

Pollestad sier videre at de har fått kritikk fra næringen og andre som mente at man burde gått ut og sagt at regjeringen «kanskje vurderte å innføre en skatt» for så å ta imot innspill da lakseskatten ble offentliggjort.

– Det valgte vi å ikke gjøre. Nemlig fordi at alle skal få informasjonen samtidig.

Han sier videre at markedet responderte på skatten, og det at man visste det var årsaken til at det ble behandlet som børssensitiv informasjon.

– Det er også motstridende hensyn. Det ene er hensynet til børsen, det andre er at vi opererer i et demokrati og ikke et diktatur.

Pollestad forklarer at dermed må man som stortingspolitiker delta i den politiske debatten og diskusjonen.

– Det å kritisere det er svak samfunnsforståelse. Da ser man ikke forskjell på monopolbrettet og det å bygge et godt samfunn.