Norges Banks bestemte onsdag å sette ned styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 1,25 prosent.

Nordea besluttet derfor torsdag å sette ned boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng. Bakgrunnen for rentenedsettelsen er endring i pengemarkedsrentene, sentralbankens signaler på rentemøtet og konkurransehensyn.

- Nordea setter ned renten på boliglån. Ny beste boliglånsrente hos Nordea er 2,90 prosent, sier konserndirektør og leder for bankvirksomheten i Norge Anne Stärk-Johansen.

Etter endringen er nominell rente 2,90 prosent på et boliglån på to millioner kroner til Fordel Pluss-kunder innenfor 80 prosent av verdigrunnlaget. Fordel Pluss-kunder vil få 2,45 prosent rente på innskudd fra kr 500.000 på Kapitalkonto.

Renteendringen skjer med virkning fra 22. juni for nye lån, og fra 30. juli for innskudd og lån til eksisterende personkunder.

Ny rentereduksjon fra DnB NOR

Også DnB NOR reduserer nå boliglånsrentene med inntil 0,25 prosentpoeng.

Beste boliglånsrente innenfor 75 prosent av verdigrunnlaget blir etter dette 2,85 prosent.

- Vi har som ambisjon at våre kunder til enhver tid skal ha gode rentebetingelser, sier konstituert konserndirektør for Personmarked i DnB NOR, Jarle Mortensen.

Bakgrunnen for rentereduksjonen er de fallende pengemarkedsrentene som følge av Norges Banks rentekutt denne våren.

- Nivået på pengemarkedsrentene er en av faktorene som bestemmer våre innlånskostnader. Vi har lovet å være raskt ute med å redusere renten når situasjonen tillater det. På utlånssiden, hvor betingelsene på mange av våre boliglån er blant landets aller beste, setter vi ned boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng, sier Mortensen.

Innskuddsrentene reduseres også med inntil 0,25 prosentpoeng.

Rentereduksjonen for nye lån gjelder fra 24. juni. For eksisterende lån og innskudd gjelder de nye vilkårene fra 27. juli, opplyser banken.

Kutt på rekke og rad

Etter at Skandiabanken og storbankene Nordea og DnB NOR har vist vei kommer nå de andre banken etter.

Tordag ettermiddag melder både Postbanken og Fokus bank at renten kuttes med inntil 0,25 prosentpoeng.

Det er imidlertid ikke nok til å tilfredsstille kritiske røster som mener bankene bør kutte mer siden pengemarkedsrenten har sunket vesentlig mer enn 0,25 prosentpoeng: Les mer her

Skylder på konkurranse og kostnader

Nettavisen har konfrontert DnB NOR med kritikken.

- En lang periode i fjor høst og i vinter var det et stort gap mellom pengemarkedsrentene og Norges Banks styringsrente. Pengemarkedsrentene har falt i takt med Norges Banks rentereduksjoner. Konkurransen om innskudd og utviklingen i kostnadene ved finansiering av utlån tilsier at verken bankenes innskuddsrenter eller utlånsrenter nå vil gå ned like mye som rentene i pengemarkedet, sier DnB NOR i en epost til Nettavisen torsdag.

- Bytt bank

Forbrukerrådet irriterer seg mektig over bankenes vegring mot rentekutt og har løsningen klar for misførnøyde bankkunder.

- Sentrale norske banker var raske med å sette ned utlånsrenta for personkunder seinhøsten 2008. Det ser ut til at enkelte banker nå utsetter rentereduksjon til kundene, selv om både styringsrenta og pengemarkedsrenta fortseter å falle, sier underdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Han viser til at styringsrenta og pengemarkedsrenta har falt systematisk gjennom hele 2009.

- Se bare på plansjen under. Den er hentet fra Norges banks presentasjoni går og viser svart på hvitt at rentemarginen til bankene er høyere enn på lenge – og voksende, sier Jensen til Nettavisen.

Plansje fra Norges Bank:

I går gikk renteekspertene Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities Gunnar J. Torgersen i Holberg Fondene ut i Nettavisen og mente at bankene bør ha rom for adskillig høyere rentekutt enn 0,25 prosentpoeng.

Les saken: - Krev mer enn 0,25

Wilhelmsen og Torgersen viste blant annet til at rentemarginen til bankene (det bankene tjener på dine lån) har gått markert opp takket være fallende pengemarkedsrente (renten bankene betaler seg i mellom)

- Det er bra at andre er enig med oss. Vi kan imidlertid ikke tvinge bankene til å kutte renta. Men løsningen vår er enkel, ta kontakt med banken for å forhandle om lavere rente. Hvis det ikke går er det enkelt å bytte bank, sier Jensen.

Han anbefaler bankbyttetjenesten til Finansportalen.

- Sjekk først Finansportalens renteoversikt. Ser du at banken din har vesentlig høyere rente enn de beste bør du benytte deg av bankbyttetjenesten. Den lar deg raskt komme i forhandlinger med banken. Dersom de går i stå bør du bytte bank, seir Jensen.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente: Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndtverkere.
MinKreditt: Finn det billigste forbrukslånet
Meglerguiden: Finn billigste og beste boligmegler
(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).