Fire kvelders surfing i Paris kostet en svensk Telenor-kunde like mye som åtte bærbare PC-er.

Leo Neuman (19) var på tur til Paris med stefaren og en kamerat i oktober. Den ble litt dyrere enn planlagt.

- Jeg ble sjokkert og skjønte ingenting. Jeg visste at jeg ville få en regning på et par tusenlapper, men dette var brutalt, sier den arbeidssøkende Telenor-kunden Leo Neuman til e24.se.

Selv om reklamen for mobilt bredbånd er massiv for tiden, bør man være forsiktig på grunn av høye priser, mener Telenor.

- Generelt advarer vi mot bruk av mobilt bredbånd utenfor Skandinavia, sier informasjonssjef Arne Krokan i Telenor til Klikk.no.

Opprørt
Fire kvelder mellom 12. og 15. oktober surfet Leo Neumann og kompisen på PC-en hans. De var innom nettsteder som YouTube og MTV, sjekket blogger og lastet ned klipp, totalt 3,97 gigabyte. Mobilabonnementet står på Leos stefar Benny Jonasson, som er svært opprørt over den høye regningen.

Han ringte Telenor etter å ha mottatt en telefonsvarermelding fra selskapet. Slik fikk han vite at abonnementet skulle stenges på grunn av en ubetalt regning på 40.300 kroner.

Generelt advarer vi mot bruk av mobilt bredbånd utenfor Skandinavia

Telenor hevder at de har forsøkt å varsle Johansson. Men han har ikke registrert noe anrop, og Telenor vil ikke oppgi hvilket nummer de har forsøkt å nå ham på.

Friske priser
En titt på prisene for mobilt bredbånd utenlands er relativt sjokkerende, men forklarer endel:

En enkelt megabyte koster 40 kroner for Telenor-kunder i Europa (utenfor Norden) og hele 112,50 kroner i andre deler av verden. En megabyte er omtrent det du laster ned når du åpner VG-forsida på mobilen.

Med andre ord: bruker du det mobile bredbåndet på PC-en og surfer som normalt, skal det altså slett ikke så mye til før ferien blir dobbelt så dyr. Men også moderat mobilsurfing kan bli fryktelig dyrt.

Skjulte kostnader
- Det er dessverre slikt at prisene gjerne er svært høye på dataroaming i utlandet, og dermed kan man påløpe seg høye kostnader, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor, til Klikk.no.

Det er vanskelig på få øye på en slik advarsel på Telenors kundesider der de reklamerer for mobilt bredbånd.

(saken fortsetter under bildet)

Ifølge informasjonssjef Anders Krokan har Telenor Norge innført et system der kundene skal varsles med SMS en gang daglig dersom dataforbruket overstiger 300 kroner for privatkunder og 1000 kroner for bedriftskunder per dag.

– Vi er bekymret for at kundene våre skal oppleve å få slike sjokkregninger. Derfor håper vi dette varslingssystemet vil hjelpe, sier Krokan til Klikk.no.

LES OGSÅ:Slik unngår du mobilsjokk i ferien

Handler det bare om fire dager, rekker vi ikke å si fra.

I tilfellet Johanson hadde det ikke gått lang nok tid til at kunden ble varslet i tide, hevder Telenor Sverige.

– Handler det bare om fire dager, rekker vi ikke å si fra, sier Kerstin Axelsson i Telenor Sverige til E24.se.

Telenor beklager kundens høye regning, og påpeker at det er mulig å sperre mobilt bredbånd for utenlandsbruk. Men Johansen får ikke lavere regning. Han må nøye seg med en avbetalingsordning.

LES OGSÅ:Billigere ferie-SMS neste år

Pristak kommer
Den skyhøye regningen kan delvis forklares med prisen som utenlandske operatører tar for datatrafikk fra andre operatører i sine nettverk.

Mens mobilprisen nå er regulert i hele EU- og EØS-området, er det fortsatt ”vill vest” når det gjelder prising av mobilt bredbånd.

Trolig vil kunder som Leo Johanson ikke risikere slike regninger om et par år. EU har vedtatt at datatrafikk skal prisreguleres på samme måte som tale.

Dermed vil det komme likelydende makspriser på både tekstmeldinger og datatrafikk. Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet, sa til Klikk.no tidligere i høst at pristaket blir innført neste år.

- Helt sikkert i løpet av første halvår 2009. Men det er for tidlig å si akkurat hvor pristaket vil ligge, sa Jensen

Denne saken er hentet fra klikk.no/teknologi