Gå til sidens hovedinnhold

Firedobling av jobbsøkere

Mister du jobben, må du kjempe mot stadig flere andre.

Den norske arbeidsledigheten stiger måned for måned, og antallet som søker hver eneste jobb har økt kraftig viser ferske tall fra jobbportalen StepStone.

Fire ganger så mange søker jobb
Tallene viser at det i mars 2008 totalt var 9 345 personer som aktivt søkte på en jobb. Ett år senere er tallet 40 007.

Det er en vekst på 428 prosent på ett år, og marketing partner Mona Øverby i StepStone ser enorm vekst:

- Antallet jobbsøkere har eksplodert sammenlignet med samme periode i fjor. Dette gjelder alle bransjer, men spesielt innenfor offentlig administrasjon, økonomi, ingeniøryrker, industri og produksjon samt offshore og shipping.

Færre jobber å kjempe om
Statistikken viser også at de over fire ganger så mange søkerne må forholde seg til færre jobber. For ett år siden var det 4 812 stillinger i StepStones base, mens det året etter er 3 087.

- Vi ser en tydelig nedgang i antall stillinger i nesten alle bransjer, sier Øverby.

De eneste bransjene som ser ut til å holde et stabilt rekrutteringsnivå er juridiske yrker, samt design og arkitektur, men her er rekrutteringen i utgangspunktet lav.

Det er likevel ett sted hvor antall stillinger øker.

- Samtidig opplever vi en betydelig økning i antall stillinger innenfor offentlig sektor, blant annet innenfor offentlig administrasjon og helse. Dette bekrefter langt på vei de generelle tendensene i markedet.

42 søkere per jobb
Det største trykket på søkere finner man innenfor media og informasjon. Hele 42 søkere for hver ledige stilling er fasiten innenfor bransjen. Med tanke på de store nedskjæringer mange mediebedrifter har gjort er muligens ikke tallet overraskende.

Det nåløyet som er enklest å tre seg igjennom er likevel innenfor IT og Internett. Her er det kun 7 søkere for hver stilling.

- Også innen IT er det blitt færre ledige jobber, men samtidig vet vi at behovet for kvalifisert personell i IT-bransjen fremdeles er markant. Nedgangstider og kostnadskutt innebærer at selskapene reduserer antall stillinger, mens det samtidig blir enda viktigere å finne de riktige medarbeiderne til de gjenværende stillingene.

Se ledige stillinger i Nettavisens jobbmarked her:Trykk på denne lenken

Lys i tunnelen
Selv om det er mange flere arbeidsledige, er det fortsatt mange ledige stillinger. Innenfor det offentlige øker antallet utlyste stillinger, og det var også over 1100 utlyste jobber innenfor salg/varehandel/innkjøp i mars.

- Det er alltid selskaper som søker etter folk. Selv om svært mange arbeidsgivere opplever en massiv pågang i antall søkere på sine stillinger, er utfordringen med å finne de beste talentene fortsatt til stede. Det hjelper ikke med 100 søknader dersom ingen har de rette kvalifikasjonene. Undersøkelser vi har gjennomført viser at krigen om talentene fortsatt pågår for fullt. Det har bare blitt vanskeligere å finne rette person blant de mange kandidatene.

Kommentarer til denne saken