– Det kan være mye penger å spare! Det står det i reklamen for First Price.
Sjeldent har det stemt dårligere enn denne uka. Da solgte Kiwi en pakke med Prior Kyllingfilet til 121,45 øre per kilo. Rett bortenfor kunne man plukke «billig-varianten» First Price og spare 2 øre per kilo.
Tips oss gjerne om rare priser i butikkene!
– First Price skal jo være et billigprodukt og da var 2 øre veldig liten forskjell, sier Kiwi-kunde, Kristian Brønlund (24).
Flere av kundene Nettavisen snakker med reagerer på prisingen..
– De har bygd First Price som et billigmerke, og folk forventer at det skal være klart billigere. Da er det dårlig stil å selge First Price-kyllingen for 2 øre mindre, sier Asle Kinnerød (44).
– Ikke stol på kjedene
Rune Nikolaisen som driver nettstedet Gjerrigknarken.com, pleier å si: «en krone spart en krone tjent». Men han sier ikke det samme om 2 øre.
– Vi forbrukere kan ikke stole på at kjedene priser sine varer slik man antar, at egenmerkene alltid er billigst. Derfor er det helt nødvendig å sjekke kilo- og literpris og sammenligne varene før man velger, sier Nikolaisen.
Alle kjedene har sine billigmerker. First Price er billigmerket til Norgesgruppen og finnes i butikkene de driver, blant annet Kiwi, Meny, Spar og Joker. Nikolaisen mener kundene over tid læres opp til å tro at billigmerkene er gode kjøp.
– Vi kan rett og slett ikke tro på det kjedene sier, og derfor er vi nødt til å sjekke som best vi kan. Dersom vi som handler sjekker nøye, er det mindre sjanse for å føle seg lurt.

Slakter Stabburets pålegg-påstand: – Åpenbart feil
Beskjeden kvantumsrabatt
Pakken med kylling fra First Price var på 1,4 kilo mot Prior sin på 1,1 kilo. Men kvantumsrabatten for å kjøpe den store First Price pakken var altså mildt sagt beskjeden.
– 2 øre spart per kilo når man velger en pakke som inneholder 300 gram mer kyllingfilet er rett og slett for dårlig. Kjøper man større pakker, burde man definitivt belønnes mer enn et par øre, sier Nikolaisen.
Henger ikke på greip
Anders Nordstad, blogger og tidligere generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag var den som først ble oppmerksom på den nesten identiske prisen. Han mener eksempelet viser at egne merkevarer, såkalt EMV, ikke er fordelaktig for kundene.
– Kjedene påstår at EMV skal gi bedre utvalg og lavere priser. Dette eksempelet viser at det ikke henger på greip.
Tidligere har Nettavisen omtalt kjøttdeig hvor 80 prosent av utvalget er EMV, og kun 20 prosent merkevarer.

Bondetopp advarer: – Dårligere utvalg og mer makt til Kiwi, Coop og Rema
– EMV skviser ut merkevarer, og kjedene bruker alle triks i boka med hylleplassering og kryssubsidiering for å hente ut mest mulig fortjeneste.
Nordstad mener taperen blir kundene.
– Stadig mer EMV i butikkene betyr at kjedene får mer og mer makt, og vi forbrukere dårligere utvalg og dårligere priser.
– Normalt større forskjell
Kiwi hevder prisforskjellen er liten fordi kjeden akkurat nå kjører en kampanje der kyllingfilet fra Prior er satt ned kraftig.
– Normalt er forskjellen i kilopris på over 16 kroner mellom Prior kyllingfilet og vårt billigste alternativ First Price kyllingfilet, sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Arvin.
Prisen på Priorkyllingen er faktisk satt ned såpass mye at kjeden også har satt ned kyllingen på First Price for å hindre at den ikke skulle bli dyrere enn Prior sin.

Priskrigen over: Øker matpriser med opptil 500 prosent
– Det gjør vi fordi First Price skal være vårt billigste alternativ, selv om det akkurat nå bare er en symbolsk forskjell i kilopris, sier Arvin.
Norgesgruppen som eier First Price mener egne merkevarer sørger for bedre konkurranse og større utvalg.
– Uten egne merkevarer, så vil leverandører kunne ende opp med monopol på enkelte varekategorier, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.
Hun mener det blir feil å konkludere basert på enkeltsaker.
– Det blir derfor misvisende å bruke enkelteksempler som «bevis» på at egne merkevarer ikke fungerer, sier Søyland.