Fiskeriprofessor vil bore i Lofoten

Foto: TV 2

En av de fremste ekspertene på fiskeriøkonomi i Norge, islendingen Röngvaldur Hannesson, vil åpne for oljeboring i Lofoten. Oljen er langt viktigere enn fisken, mener han.

09.12.03 08:57

NHH-professor Hannesson kastet seg inn i den opphetede oljedebatten i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv i går. 30 år med oljevirksomhet i Nordsjøen har ikke hatt noen påviselig innvirkning på fiskebestanden.

”Hva som skulle være så forferdelig annerledes utenfor Lofoten og i Barentshavet er det sannelig ikke godt å forestille seg”, skriver han.

Oljeselskapene mener det kan ligge olje for 700 milliarder kroner i havområdene utenfor Lofoten. Dette er verdier vi må sørge for å hente opp, selv om det i verste fall skulle gå ut over fisken.

- Vi kan rett og slett ofre torsk og sild til fordel for å få opp oljen, sier Röngvaldur Hannesson til DN.

- Det skal dessuten mye fantasi til for å forestille seg at områdene blir forgiftet for evig og alltid ved eventuell utslipp, tilføyer NHH-professoren.

Hannesson får bare delvis støtte fra professor-kollega Frank Asche ved NHH. Asche mener det er OK å gjenåpne Barentshavet, men Lofoten bør få være i fred fordi området er ekstremt viktig for mange fiskebestander.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.