Gå til sidens hovedinnhold

Fiskeslagsmål innledet børsåret

Vill kamp om å få kloa i aksjer i sjømatselskapet Fjord Seafood preget den første børsdagen i det nye året. Også Hydro og DnB NOR fikk en knallstart.

Fjord Seafood fikk en start på 2004 som selskapet seint vil glemme. Investorene løp om kapp for å sin skjerv av det gryende lakseeventyret, vel og merke dersom de største optimistene får rett. I løpet av fredagen ble det omsatt Fjord-aksjer for formidable 140 millioner kroner. Det tilsvarer cirka 7 prosent av samtlige utestående aksjer i selskapet.

Aksjekursen endte til slutt opp 12,4 prosent til 3,80 kroner. Det er den høyeste sluttnoteringen siden juni 2002.

Over 30?!

Stadig flere eksperter spår nåp at krisen er på hell i oppdrettsbransjen. Prisen for ett kilo fersk laks ligger nå såvidt over 20 kroner, og enkelte har allerede mumlet noe om priser på over 30 i løpet av året.

Slår spådommen til, burde Fjord være godt posisjonert til å ta sin del av kaka. Selskapet har vært gjennom en omfattende hestekur de siste månedene. Flere foredlingsanlegg er stengt, og hundrevis av ansatte er forsvunnet fra lønningslistene.

Meglerstatistikken viser at daytraderne var svært aktive i Fjord-aksjen fredag, men proffene kastet seg også på og flere store poster skiftet eier i løpet av dagen.

Pangåpning

2003 ble et knallår for investorene ved Oslo Børs, og ekspertene tror den positive trenden fortsetter inn i det nye året.

"Vi venter at opphentingen i 2003 kommer til å fortsette", oppsummererer meglerkjempen Merrill Lynch i en fersk analyse.

Merrill Lynch advarer samtidig mot å tro på et gullår à la 2003. Børsene vil trolig nå en foreløpig topp tidlig i 2004, drevet av en oppgang for sektorer som energi og detaljhandel, mener meglerhuset.

Investorene ved Oslo Børs ser ut til å ha den samme oppfatningen, og sendte hovedindeksen 1,46 prosent opp til 173,46 poeng.

Hydro i 420

De oljerelaterte aksjene viste friske takter fredag. Tungvekter Hydro gikk nye 2,3 prosent, og endte på pene 420 kroner. Det er den høyeste sluttnoteringen siden våren 2002. Statoil fulgte godt opp med en oppgang på 1 prosent, mens Aker Kværner knuste to av sine viktigste oppdragsgivere med en opptur på nesten 5 prosent.

Tungvektere som Norske Skog og DnB NOR gjorde det også knallgodt. Norske Skog endte til slutt 4 prosent opp, og DnB NOR steg 2,25 prosent.

Telenor-aksjen utviklet seg svært pent i fjor høst, og kursen steg fra rundt 30 til 44 kroner ved årsslutt. Fredag må Telenor bite i seg en nedgang på 0,23 prosent til 43,40. En artikkel i Dagens Næringsliv om at staten snart står fritt til å selge seg videre ned kan være årsaken.

I teknologisektoren var Fast og Opticom blant dem som steg mest fredag. Ementor steg også pent, og aksjen er en gjenganger på meglernes anbefalingsliste ved inngangen til januar.

Sterkt i Asia

Børsene i Asia slo an tonen i det nye året ved å stige pent natt til fredag norsk tid. Hong Kong-børsen endte 1,4 prosent opp, mens Taiwan steg hele 2,6 prosent.

I resten av Europa steg børsene brukbart til tross for at aktiviteten var lav. København steg mest med en oppgang på 3 prosent.

New York-børsen lå an til en oppgang på trekvart prosent en knapp time etter børsåpning.