Gå til sidens hovedinnhold

Fjernet brødskjæremaskin av smittehensyn - nå er den tilbake

I mars kuttet butikkene muligheten for å skjære opp brød i butikken, på grunn av smittevernshensyn under koronakrisen. Nå er maskinene satt ut i butikk igjen.

29. mars meldte Coop Norge på sine nettsider at de fjernet brødskjæremaskinene fra butikkene, men denne uken er de igjen tilbake i butikkene. Også Kiwi, Meny og andre Norgesgruppen-butikker og Rema bekrefter at de har satt maskinene tilbake i butikkene igjen, etter at de har vært fjernet siden mars.

- Den har vært etterlyst av kundene, og er tydeligvis superpopulær. Vi er imidlertid opptatt av at det er viktig med gode rutiner for å redusere smittefaren, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, til Nettavisen.

Les også: Test av matvarepriser: Her er det dyrest å legge handleturen før 17. mai-feiringen

Trygt

Coop hadde nemlig ikke satt ut maskinene igjen om de ikke mente det var trygt.

- Helsemyndighetene og Mattilsynet sier at koronaviruset ikke smitter via mat, så vi mener det er trygt å bruke den. Men det er kun de butikkene som kan følge rutinene for smittevernhensyn som kan sette den i butikk igjen, forklarer han.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, sier til Nettavisen at også de mener det er trygt.

- Både fordi vi ser at det ikke er forbundet med ekstra helserisiko og fordi kundene står fritt til å velge om de vil bruke den eller ikke, og det er vesentlig, sier hun.

Les også: Spinnvill handling da krisen kom: Disse 10 produktene ble revet bort

Strenge vaskerutiner

Det vil imidlertid være strenge vaskerutiner for å sikre at det blir liten risiko.

Kristiansen forteller at det vil bli satt opp merker i Coop-butikkene som viser at kundene som skal bruke maskinen må holde én meter avstand.

- Vi har også like strenge vaskerutiner på brødskjærmaskinen som andre overflater i butikken. Det vaskes minst tre ganger om dagen, sier han.

- Det er jo viktig at også kundene er flinke til å ha god håndhygiene. Da mener vi det er forsvarlig, fortsetter han, og legger til at det er opp til hver og en om man vil bruke den eller ikke.

Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.

Lokale variasjoner

Også Norgesgruppen sine butikker vil ha stort fokus på hygiene.

- Det er mange punkter man er borti på brødskjæremaskina, og vi vil derfor ha ekstra fokus på det, sier Søyland, og påpeker:

- Kundene skal være trygge på at den blir hyppig rengjort.

Les også: Stor test av 24 forskjellige fiskekaker (+)

Hun sier også at andre mulige smittevernsråd må vurderes lokalt, men hun tror alle kundene nå klarer å holde én meters avstand uten at det må merkes opp.

- Det vil nok sikkert være lokale variasjoner for når man kan ta i bruk brødskjæremaskinen, da det er opp til butikkene lokalt når de er klare for det, sier Søyland, og påpeker at den har vært savnet av kundene.

Kommentarer til denne saken