Fjord-sjefen applauderer fiskefusjonen

Toppsjefen i lakseimperiet Fjord Seafood, Helge Midttun, synes det er bra at Nutreco og Stolt Sea Farm går sammen og blir verdens suverent største oppdrettsselskap.

Fjord Seafood er selv blant verdens største oppdrettsselskaper, men blir for en smågutt å regne i forhold til nykommeren dersom fusjonsplanene fører fram. Målt i omsetning blir Marine Harvest, som er navnet på det sammenslåtte selskapet, omtrent dobbelt så stort som Fjord.

Likevel applauderer Fjord-sjef Helge Midttun planene om å skape en ny oppdrettskjempe.

- Prinsipielt synes jeg det er positivt at det skjer en konsolidering i bransjen. Det er en utvikling som må finne sted, bransjen er alt for fragmentert slik situasjonen er i dag, sier han til TV 2 Nettavisen.

De store norske oppdrettsselskapene har tapt milliardbeløp de siste årene, hovedsakelig på grunn av lave priser. Nå er prisene på vei opp igjen, men Midttun mener fusjonsbølgen må fortsette dersom bransjen skal unngå nye tilbakeslag.

- Det er veien å gå, det er på den måten industrien må vinne tilbake mer markedsmakt, fortsetter han.

Fjord-sjefen peker på at det er noen få, store aktører som kjøper inn mesteparten av fisken. Samtidig er det mange små aktører som opptrer på selgersida, og det bidrar til å ødelegge markedet, mener Midttun.

- Det er fortsatt en bransje med veldig mange utbrytere, spesielt i Norge. Denne fusjonen bidrar til at du får en desidert stor aktør, og det burde vært flere store, sier han.

- Næringen må få større forhandlingskraft i diskusjonene med kundene sine., og for å få til det, må de representere en større del av produksjonen, fortsetter Midttun.

Nutreco og Stolt Sea Farm ville mandag ikke si om fusjonen vil føre til bemanningskutt. Helge Midttun er ikke i tvil om at det kan bli en av konsekvensene.

- Jeg ville bli overrasket hvis det ikke ble det. Slik jeg ser det, er det to grunner til å slå seg sammen. Enten er det for å styrke seg i markedet, og/eller for å operere med lavere kostnader og drive med færre ansatte, påpeker han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag