Gå til sidens hovedinnhold

Flatland slet med tallene

Hallvard Flatland ble svar skyldig da han ble spurt om regnskap og transaksjoner i selskapet som Økokrim mener ble brukt til hvitvasking.

Flatland innrømmer at han har vært dårlig til å føre regnskap. I tillegg har han ikke vært spesielt interessert i å følge med på hva andre har levert av dokumenter på vegne av hans selskap. Dermed ble det mye «det vet jeg ikke» fra hans side da aktor Anna Karlsen i Økokrim spurte ham ut tirsdag.

Spesielt gjelder det pengene som Økokrim mener ble overført fra Øyvind Nydal som en del av hvitvaskingen av pengene som Atle Hamre presset fra Tor Christensen.

Flatland mener disse pengene delvis var tilbakebetaling av gjeld, og delvis penger som Nydal ønsket å kjøpe hester for. Denne forklaringen støttet både Hamre og Nydal i tingretten.

Problemet er at Flatland ikke har noen oversikt over hva som var tilbakebetaling av gjeld, renter og penger som Nydal ville investere. På papiret tilhører alle pengene Flatland. Det samme gjelder hestene som ble kjøpt med penger fra Monaco-kontoen.

- Førte ikke regnskap
Etter at Nydal i 1996 overførte de 520.000 dollar til Flatlands konto i Monaco, kjøpte Flatland tre hester. Selv hevder Flatland at dette delvis var for Nydals penger, men det finnes ikke dokumenter som viser dette

- Jeg kan vel ikke si at jeg førte et nøye regnskap, nei, sa Flatland i retten.

Flatland sa også at han fritt brukte Nydals penger uten at Nydal selv visste det.

- Så du brukte Nydals penger uten å konferere med ham på noen som helst måte? spurte aktor Anna Karlsen.

- Det er korrekt, sa Flatland.

- Jeg og Nydal er enige

Først i 2002, etter at denne saken ble gjenstand for etterforskning, kom et forslag til avtale om tilbakebetaling av penger til Nydal på bordet.

Økokrim mener avtalen er skapt for å skjule hvitvask. Verken renter eller navn på hester som Nydal skal ha kjøpt er spesifisert.

Avtalen gikk ut på at Flatland skulle tilbakebetale Nydal i blant annet aksjer og kunst.

Flatland fortalte retten at dette oppgjøret ennå ikke har funnet sted, på grunn av tiltalen som Økokrim kom med.

- Jeg og Nydal er enige om at vi skal gjøre opp dette etter at denne saken er avsluttet, sa Flatland i retten i tirsdag.

- Visste ikke om lån
Også spørsmålet om selve lånet til Nydal ble gjenstand for kraftig verbal ordveksling mellom Flatland og aktor Karlsen tirsdag.

Økokrim mener at låneavtalen som angivelig ble inngått i 1994, er fiktiv, og at den er skapt for å skjule hvitvaskingen. Karlsen ønsket å vite hvorfor Flatland hadde lånt penger til Nydal, hvorfor lånet hadde gått gjennom Hamre og hvorfor Nydal trengte å låne penger. Aktor lurte også på hvordan det kunne være slik at en person ikke vet at han har lånt penger selv.

- Det vet jeg ikke. Det får du spørre Nydal om, var Flatlands eneste kommentar.

Ikke kontroll med selskapet
Når det gjaldt selve driften av selskapet Benjamin Overseas Inc i Monaco, hadde Flatland tydeligvis lite med driften å gjøre. Han kunne i retten ikke svare på hvor mye selskapet kostet ham årlig i driftsutgifter, og han kunne ikke svare på hvor mye han hadde hentet ut av selskapet. Mandag kom det fram at Flatland heller ikke hadde oppgitt selskapet til norske skattemyndigheter.

- Mottok du honorar fra Benjamin? ville aktor Karlsen vite.

- Det husker jeg ikke.

- Ville du ha husket det om du fikk det?

- Det er jeg usikker på

- 23. februar 2000 ble det betalt 53.000 dollar i honorar. Litt i overkant av 400.000 kroner. Husker du det nå? spurte aktor

- Ja, det stemmer sikkert. Jeg gjorde et arbeid for Bingo-Lotto i Sverige gjennom selskapet.

Flatland påsto også at han ble overrasket da det viste seg å være aksjekapital i selskapet. Selv trodde han selskapet var verdt null kroner siden han ikke hadde betalt for det.

- Jeg vil anta at jeg også på et tidligere tidspunkt burde anta at disse aksjene burde blitt ført i selvangivelsen, sa Flatland i retten.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter