Gå til sidens hovedinnhold

- Flere banker kan ryke

- Kongressens nei til redningspakken kan gjøre at det ryker et par ekstra banker, sier analysesjef.

Gårsdagens nei til redningspakke gjør at USA neppe får vedtatt en endelig redningspakke før torsdag. Dermed kan flere banker havne i krise.

Les mer børs og finans på NA24

- Det vil bli stilt spørsmål ved eksistensgrunnlaget til flere europeiske banker, sier analysesjef Pål Ringholm i First Securities.

Ingen lysning i sikte
Utsettelsen av redningspakken kan føre til at banker som ellers ville overlevd kommer til å kollapse.

LES OGSÅ: USA stemte mot redningspakke

- Denne utsettelsen kan føre til et et par ekstra banker ryker, ja, sier Ringholm.

Analysesjefen tror ikke vi får en lysning i kredittmarkedet på en stund, og frykter at bankene kommer til å fortsette å slite med fundingen.

- Bankene funder seg nå på over 10 prosent, og det kommer til å fortsette å være dyrt, sier Ringholm til NA24.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Høyere rente
Gunnar J. Torgersen, porteføljeforvalter i Holberg Fondene, tror norske banker og norske bankkunder må forberede seg på høyere rente enn tidligere.

- Vi kommer til å få en redusert spread etter hvert, men jeg tror vi har etablert et nytt nivå for hva som er normalt nå. Det vil ha innvirking for både bankene og kundene, og man må påregne dyrere funding for bankene og dyrere lån for folk flest.

Både Ringholm og Torgersen forventer at Norges Bank tar flere grep for å komme kredittkrisen til livs.

Forventer grep fra Norges Bank
- Et grep Norges Bank kan ta er å gi lengre lån for å sikre likviditet i markedet. Dette er et grep man ikke har gjort så langt, men som vil være med på å løse opp situasjonen, sier Ringholm.

Torgersen mener også at Norges Bank bør lette på likviditetskravene sine, slik at flere banker, spesielt de små, lettere kan få tilgang til nødvendig likviditet. Dette var et grep som blant annet den amerikanske sentralbanken gjorde for et par uker siden i håp om å bedre likviditeten.

- Det å lette på kravene til deponering slik at flere eiendeler kan stilles som sikkerhet, kan være med på å øke likviditeten, sier Torgersen.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken