Flere briter i arbeid

Arbeidsledigheten i Storbritannia fortsetter å falle, og ligger nå på sitt laveste nivå på nesten 30 år. Samtidig gir lønnsveksten en viss grunn til bekymring.

Lønningene som helhet vokser raskere enn noen gang de siste to årene. Denne utviklingen skyldes imidlertid først og fremst fete bonuser i næringslivet, og er dermed et politisk problem for den konservative opposisjonen minst like mye som for Labour-regjeringen.

Det var derfor med en viss tilfredshet – hans motstandere kalte det selvtilfredshet – at finansminister Gordon Brown kunne legge frem sin budsjettrapport i Underhuset onsdag. Utsiktene er lyse, sa Brown til de folkevalgte.

Tall fra Storbritannias statistiske sentralbyrå denne uken viste et fall i ledigheten på 33.000 i perioden fra november ifjor til januar i år. Tallet på arbeidsløse ligger dermed på 1.436.000, litt flere enn i perioden fra mars til mai 2001.

Men siden tallet på arbeidsføre har vokst siden den gang, ligger ledigheten bare på 4,8 prosent av den samlede arbeidsstyrken. Dette er det laveste prosenttallet siden britene begynte å måle etter den internasjonale arbeidsorganisasjon ILOs metode i 1984.

Når tallene skal settes i perspektiv, er det nyttig å huske at britene på 1980- og tidlig på 1990-tallet vente seg til ledighetstall på over tre millioner. Det var den gang Storbritannia økonomisk sett ble betegnet som "Europas syke mann".

I dag er andelen sysselsatte i Storbritannia høyere enn i de fleste andre vestlige industriland. Det gjenspeiler en økonomi som er kommet seg mer helskinnet gjennom de siste tre årenes avmatting av verdensøkonomien enn briter flest hadde våget å håpe.

Den vedvarende økonomiske veksten har imidlertid ikke bare fått titusener av vanlige briter tilbake i arbeid. Den har også gitt rikelig grunn til feiring på styrerommene, der mange av næringslivets toppsjefer igjen bevilger seg kjempebonuser.

Ifølge regjeringen var det først og fremst som følge av dette at lønnsveksten samlet sett kom opp i 4,4 prosent i perioden januar-mars, mot 3,5 prosent i oktober-desember i fjor. Veksten i lønnsnivå var den sterkeste siden september 2001.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.