Gå til sidens hovedinnhold

Flere flyselskaper setter 737 MAX 8 på bakken

Singapores luftfartsmyndigheter har besluttet å forby alle Boeing 737 MAX i luftrommet sitt og stadig flere flyselskap setter flyet på bakken.

Forbudet i Singapore vil tre i kraft klokken tirsdag 14 lokal tid, skriver luftfartsmyndigheten CAAS i en pressemelding.

- Det midlertidige forbudet mot alle varianter av Boeing 737 MAX inn eller ut av Singapore kommer etter to dødelige ulykker, skriver CAAS.

SISTE: Også Australia forbyr 737 MAX-fly i landets luftrom. Det melder Sky News.

Flere setter flyene på bakken

Stadig flere flyselskaper setter den ulykkesrammede flytypen Boeing 737 MAX 8 på bakken, men amerikanske luftfartsmyndigheter avventer.

Brasilianske Gol Airlines har valgt å sette sine åtte MAX 8-fly på bakken, også Aero Mexico varsler at de vil gjøre det samme. Fra før har Ethiopian Airlines, karibiske Cayman Airways, sørafrikanske Comair og marokkanske Royal Air Maroc gjort det samme.

Sørkoreanske luftfartsmyndigheter sier at to MAX 8-fly som brukes av Eastar Jet, vil settes på bakken.

Myndighetene i Kina og Indonesia har i etterkant av ulykken også besluttet å sette alle MAX 8-fly på bakken inntil videre. Kina, som mottar nær hver femte MAX 8-fly, er et viktig marked for den amerikanske flyleverandøren.

Les også: Boeing-aksjen stuper på børs

Til sammen er det levert 350 MAX 8-fly til flyselskaper verden rundt, inkludert Norwegian, og Boeing har over 5.000 bestillinger.

Ulykkesrammet

To fly av typen Boeing 737 MAX 8 har styrtet i løpet av det siste halvåret. Søndag døde 157 passasjerer og besetningsmedlemmer da Ethiopian Airlines' rutefly til Nairobi styrtet bare minutter etter avgang. Blant dem var den norske Røde Kors-medarbeideren Karoline Aadland (28).

Boeing har sendt egne eksperter for å bistå i granskningen i Etiopia.

– Etterforskningen er i en tidlig fase, men basert på det vi vet akkurat nå, har vi ingen grunn til å gi ut nye retningslinjer for våre operatører, sier selskapet i en uttalelse. I en pressemelding natt til tirsdag norsk tid opplyser Boeing blant annet at en softwareoppdatering for tiden rulles ut til samtlige fly i Max-flåten.

Les også: Norwegian setter ikke sine Boeing 737 MAX på bakken

FAA avventer

I en uttalelse mandag sa USAs luftfartsmyndighet FAA at de konkrete kravene trolig vil komme senest i april. De vil blant annet kreve endringer i datasystemene i MAX 8-flyet.

Endringene vil blant annet måtte gjøres i programvare som skal hindre at flyene steiler, og i manøvreringssystemene.

FAA krever imidlertid ikke at flyene settes på bakken i denne omgang. Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein krever imidlertid at luftfartsmyndigheten snur.

Les også: To ansatte i Flyktninghjelpen savnet etter Etiopia-ulykken

– Fram til ulykkesårsaken er avdekket og det er klart at lignende fare ikke finnes i amerikanske innenriksfly, mener jeg at alle Boeing 737 MAX 8 må settes på bakken, skriver Feinstein i et brev (se under) til FAA, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I oktober i fjor døde 189 mennesker da samme type fly operert av Lion Air styrtet i Indonesia.

Kommentarer til denne saken