Gå til sidens hovedinnhold

- Flere netthandlere konkurs

- Det ser minst like ille ut for dem som driver nettbutikk som i butikk, ifølge Bisnode.

Konkursstatistikken til data- og analyseselskapet Bisnodes viser at det ikke er noen dramatisk utvikling i antallet konkurser så langt i år. Samlet sett er det en nedgang på 1,3 prosent totalt for alle bransjer.

- Konkurstallene er fortsatt høye, da fjoråret, som vi sammenligner med, hadde de høyeste konkurstallene på mange år, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode i en pressemelding.

Men det er særlig en bransje som går motstrøms. Ved årets fem første måneder har antallet konkurser og tvangsavviklinger innen netthandel økt med hele 23,5 prosent.

- At konkursene innen detaljhandel fortsetter å øke i 2019 er bekymringsfullt. Det er jo også spesielt å merke seg at det nå er netthandlerne som står for den største økningen innenfor detaljhandel, fortsetter Ruud.

Les også

Fabian Stang sier han vil lenke seg fast for å stoppe MDGs sykkelvei

- Like ille for nettbutikker

I pressemeldingen vises det til at økt netthandel ofte har vært forklaringen på at så mange butikker ender i skifteretten. Men nå viser det seg altså at det faktisk ser minst like ille ut for dem som driver butikk på nett.

Så langt i år har 430 virksomheter innen detaljhandel blitt lagt ned, og det er klesbransjen som topper listen. I løpet av årets fem første måneder har hele 52 klesbutikker slått konkurs.

- Det ser ut som at den tidligere forklaringen om at konkurransen fra netthandel påvirker butikkene ikke lenger gjelder. Det er nå sterk konkurranse mellom nettbutikkene, samtidig som utenlandske nettbutikker nok også tar sin del av handlene, det kan være noen av årsakene til økningen i konkurser for dette segmentet, fortsetter Ruud.

Les også

EVRY og Tieto går sammen i digital gigant

Tjenesteyting faller

I tillegg til detaljhandel, har tidligere også bransjer som Bygg & anlegg og tjenesteyting toppet konkursstatistikken.

- Detaljhandel har hatt størst økning med 6,7 prosent, de første fem månedene av 2019. Bygg & anlegg har nesten ikke hatt noen utvikling tidligere i år, men nå i det siste har de opplevd en vekst i antall konkurser og tvangsavviklinger, og går opp med 3,6 prosent. Tjenesteyting er den av de tre bransjene som har opplevd en nedgang med 8,4 prosent hittil i år, heter det videre i pressemeldingen.

Også antallet konkurser og tvangsavviklinger innen eiendom, har fått en oppsving. Her har det vært en økning på hele 17, 2 prosent.

Les også

Nytt hopp vil gi høyeste rente på fire år

Fylkestoppen

Av alle fylkene i Norge er det Hedmark som har hatt størst økning i antall konkurser, med 29,9 prosent så langt i år. Størst nedgang er det fylket Telemark som opplever med en nedgang med 29,2 prosent.

Av de tre største konkursfylkene, Akershus, Oslo og Hordaland er det kun Akershus som har hatt en økning i konkurser og tvangsavviklinger hittil i år. Så langt har 340 bedrifter gått overende i Akershus.

Mens det i Oslo og Hordaland har vært en nedgang i antall konkurser med henholdsvis 3,1 prosent og 8,4 prosent.

Kommentarer til denne saken