Gå til sidens hovedinnhold

Flere spiser etiske bananer

Vi spiser nå fire ganger så mange etiske bananer som i fjor.

Fra et gjennomsnittlig salg på cirka 6400 kilo i uka i 2004, selges det nå 25 000 kilo hver uke. Det viser importtall fra Bama, ifølge en pressemelding.

– Etiske og økologiske bananer har i løpet av det siste året blitt mye mer synlige i butikkene og ligger nå side om side med de vanlige bananene, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama. I tillegg fikk etiske bananer positiv omtale i et innslag på NRKs «Forbrukerinspektørene» i mars.

Bananene kommer fra Den dominikanske republikk. Jordsmonnet og de klimatiske forholdene gjør dem mye søtere og kraftigere i smaken enn andre bananer. De er også noe mindre i størrelsen, ifølge meldingen.

Bananene selges under økovignetten «Friland» og er også merket med «Max Havelaar», organisasjonen som sertifiserer såkalte rettferdige produkter i Norge. At disse bananene koster litt mer enn de andre, ser ikke ut til å være noe hinder.

– Vår erfaring er at frukt og grønnsaker generelt ikke er så prisømfintlige som mange andre produkter. Kvaliteten er det mest avgjørende for kunden. Når de etiske bananene i tillegg representerer et engasjement, betaler folk gjerne litt mer for dem, sier Linnert.

Produsentene av de etiske bananene får automatisk en krone mer for kiloen. De ekstra inntektene går tilbake til plantasjen og brukes til å bedre levevilkårene for arbeiderne og familiene deres, for eksempel til bygging av skoler, ifølge meldingen.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken