Mandag melder storbankene DNB og KLP at de hever boliglånsrenten som følge av den doble rentehevingen fra Norges Bank forrige uke.

Etter følger også Sparebank 1 Østlandet og Fana Sparebank, som i likhet med DNB og KLP hever utlån- og innskuddsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng.

De nye rentene vil gjelde for eksisterende lån fra 6. oktober for begge bankene. Kunder som omfattes av endringene vil få brev i posten eller informasjon i nettbanken.

– Etter Norges Banks beslutning om å øke styringsrenten, har DNB nå besluttet å øke renten på boliglån med inntil 0,5 prosentpoeng, sier Ingjerd Blekeli Spiten, direktør for personkundemarked i DNB i en pressemelding.

– Som ventet økte Norges Bank styringsrenten med 0,50 prosentpoeng på rentemøtet 18. august. Det påvirker vår innlånskostnad som bank, og vi må derfor øke renten til boliglånskundene våre. Samtidig øker vi også renten til innskuddskundene, sier Jorunn Ygre Storjohann, som er direktør for personmarkedet i KLP Banken.

Hverdagen blir strammere

Hun sier også at økte renter lenge har vært forventet, og at det isolert sett er et sunnhetstegn for økonomien.

– Samtidig må folk må være forberedt på at den økonomiske hverdagen blir strammere. Renteøkningene kommer dessuten samtidig med historisk høy prisvekst på en rekke varer. Derfor blir det enda viktigere å ha god kontroll på privatøkonomien, sier Storjohann.

KLP sier også at kunder som opplever situasjonen som ekstra tøff er velkomne til å ta kontakt med dem.

Toppøkonom mot strømmen: – Tror ikke det blir flere rentehevinger i år

Nordea først ut

Nordea var første bank ut til å heve renten. Allerede én dag etter at Norges Bank satte opp styringsrenten meldte banken at de økte renten på boliglån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng.

– Bakgrunnen for hevingen er Norges Banks beslutning om å øke styringsrenten, og at pengemarkedsrenten har fortsatt å stige gjennom sommeren, sa Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

I en pressemelding sa Marjamaa at hun forstod at høye utgifter og flere rentehevinger oppleves som en stor forandring for folk.

Høyeste nivå siden 2011

Norges Bank satte opp renten med 0,5 prosentpoeng torsdag forrige uke. Med det endte styringsrenten på 1,75 prosent, som er det høyeste nivået siden 2011.

– Det er behov for en klart høyere rente for å dempe presset i norsk økonomi og bringe inflasjonen ned mot målet, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Det var særlig de høye prisene på matvarer som overrasket, og trakk opp prisveksten i juli.

– Renten settes opp noe raskere enn det som lå inne i vår prognose fra juni. Vi kunne ha hevet renten langsommere, men det hadde økt risikoen for at prisveksten biter seg fast, sa Wolden Bache på en pressekonferanse i Arendal torsdag.