*Nettavisen* Økonomi.

Flere tar master i utlandet

Det vanskelige arbeidsmarkedet gjør at stadig flere nordmenn velger å ta en mastergrad i utlandet. Men samtidig begynner færre på bachelorstudier utenfor Norge.

I skoleåret 2001/2002 gikk 1400 norske studenter på masterstudier i engelskspråklige land, men i 2002/2003 steg antallet til 1650. Antall studenter på tre-årige bachelorstudier sank imidlertid i samme periode fra 3200 til 2900, viser tall fra Lånekassen.

- Arbeidsmarkedet for kandidater med bare en bachelorutdannelse er veldig begrenset. Det gjør at mange studenter fortsetter på masterstudier for å øke kompetansen sin, sier Jørund Vollan i International Education Centre, Norges største veileder innen studier i utlandet, til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Pressekontoret.

Vollan mener også at nedgangen skyldes at det er færre kull med 19- og 20-åringer i Norge, og at regjeringen ønsker å kutte ned på antall utenlandske bachelorstudier som støttes av Lånekassen.

Norske universiteter og høyskoler opplever det samme. NTNU i Trondheim har de siste årene opplevd en markant økning i antall mastersøkende studenter. I 2001 var tallet 340, mens det i fjor økte til 695. I år gjorde antall søkere et hopp til 1600.

Også Handelshøyskolen BI har de to siste årene har opplevd en nedgang i antall studenter på bachelorstudier, samtidig som interessen for masterstudier har økt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag