Flere tusen permitteres

Foto: (Foto: Morten F. Holm / SCANPIX)

Flere tusen blir permittert som følge av transportarbeiderstreiken. Ansatte i Synnøve Finden, Denja, Kavli og Mills er blant de som blir berørt.

26.04.04 16:18

Meldingene om permitteringer i næringsmiddelbedriftene strømmer på. En gjennomgang blant næringsmiddelbedriftene rundt om i landet viser at så mange som 2000 kan bli permittert fra jobben i løpet av denne uken.

Årsaken er streiken blant transportarbeiderne, som stopper utkjøring av varer fra grossistlagrene til dagligvarebutikkene.

- Tøft denne uken
Fra og med mandag er nær 1500 transportansatte tatt ut enten i streik eller i lockout. Allerede i forrige uke kom de første permisjonsvarslene, denne uken vil det bli verre.

- Vi har i dag sendt en forespørsel til våre medlemmer for å få oversikt over situasjonen. Forrige uke gikk det relativt greit, da var det ikke så stort omfang. Nå har utvidelse av streiken og lockouten ført til at det er vanskelig å holde hjulene i gang flere steder, sier direktør i Næringsmiddelbedriftenes landsforening (NBL), Carl Rønneberg, til TV 2 Nettavisen.

Flere bedrifter rammet
Bedrifter som har signalisert at de vil sende ut permitteringsvarsel denne uken er Denja, Kavli, Synnøve Finden, Brynhild Gruppen og Mills. NBL får nå fortløpende tilbakemeldinger fra nye produsenter som må ta liknende steg.

- Det er en svært alvorlig situasjon, og problemet øker for hver uke som går. Antallet permitteringer vil bare øke i tiden framover, sier Rønneberg.

Han vil ikke kommentere hvor vidt transportstreiken kan føre til at enkelte bedrifter slås konkurs, men utelukker samtidig ikke faren.

- Problemet blir verre ved at enkelte produsenter har knyttet seg til kjeder. Hvis du leverer varer til NorgesGruppen eller til Rema 1000 risikerer du jo å bli sittende igjen uten å nå ut til markedet i det hele tatt, sier Rønneberg.

- Vil bli verre
Arbeidsgiverorganisasjonen Handels- og Servicebedriftenes Hovedorganisasjon (HSH) beklager situasjonen.

- Vi har fått meldinger som summerer seg opp til rundt 2000 permitteringer i løpet av denne uken, og det kommer til å bli ganske mange flere neste uke. Dette er bedrifter som sliter i utgangspunktet med lave marginer, sier han til TV 2 Nettavisen.

Hammerstad tror det vil komme permitteringer også i dagligvarehandelen den nærmeste tiden.

- Næringsmiddelbedriftene har tydeligvis fått merke dette tøffere enn butikkene. Men vi regner med at det vil komme permitteringsvarsel også her i tiden framover, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag