Ving Norge understreker at selskapet ikke automatisk er konkurs, selv om morselskapet natt til mandag teknisk sett er det. Det går derfor mot en styrt avvikling av Thomas Cook.

Livestudio: Nettavisen følger utviklingen etter Thomas Cook-konkursen

– Vi må gjøre en egen vurdering av situasjonen i Norden, og det er det vi jobber med nå, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge mandag formiddag.

Mandag formiddag var det flere krisemøter i Ving Norge. Selskapet inviterte først til en pressekonferanse klokka 12 mandag, men pressekonferansen ble utsatt ble kort tid etter.

9.101 nordmenn på reise

Det norske reiseselskapet opplyser til NTB at de for tiden har 9.101 reisende ute på tur. Det omfatter 8.555 personer på charterreise, og 546 som har reist med rutefly.

Passasjerer som skulle ha reist med Ving og flyselskapet Thomas Cook Airlines mandag, har fått beskjed om å ikke reise til flyplassen. Passasjerer som har bestilt reiser gjennom deres selskap, men med andre flyselskaper som Norwegian, Thai Airways og British Airways, er ikke berørt.

SAS opplyser imidlertid til NTB at Ving-kunder som skulle reise med SAS fra Trondheim til Kypros mandag, må bli hjemme.

Kunder etterlyser informasjon

På charterselskapets Facebook-side har de fått hundrevis av henvendelser mandag. Mange kunder er frustrerte og sinte og etterlyser informasjon. Samtidig skriver andre at de føler med de ansatte i selskapet.

Ving skriver på sine nettsider at de i løpet av mandagen forventer å ha mer informasjon om hva som skjer videre og understreker at alle pakkereiser som er bestilt av Ving, er sikret av reisegarantifondet.

Totalt er 34.460 personer fra hele Norden på reise med selskaper eid av Thomas Cook.

85.345 reiser bestilt

Alle reisende som har kjøpt en pakkereise som blir kansellert, kan kreve å få pengene tilbake av Reisegarantifondet ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise på fondets nettsider.

Fra 1. oktober i år og fram til slutten av september neste år er det booket reiser for 85.345 personer. Av disse er det 74.532 charterturister og 10.813 som skal reise med rutefly.

Nordmenn som er på ferie eller har bestilt ferie med Ving, kan ikke bruke reiseforsikringen til å dekke ekstra kostnader på grunn av Thomas Cook-konkursen, opplyser informasjonsdirektør Jon Berge i If og Europeiske Reiseforsikring til NTB.

Kunder som har betalt ferien med kredittkort, og som ikke har reist ennå, har mulighet til å få igjen pengene sine gjennom kredittkortselskapet.

Avviste tilbud

Ving-eier Thomas Cook avviste før sommeren et tilbud fra det svenske investeringsselskapet Triton Partner, som ville kjøpe Ving.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs mener det ikke er usannsynlig at de kan komme på banen for å overta Ving, men at det må skje raskt.

– Det må skje raskt, så ikke merkevaren tar skade, sier Elnæs, og antyder at en avklaring kan komme i løpet av uka.

Ving Norge har 75 ansatte og omtrent 400.000 reisende årlig. Selskapet ble etablert som turoperatør i 1970. I 1989 kjøpte Ving opp Saga Solreiser som var Norges første charterselskap og sendte de første turistene på chartertur til Mallorca allerede i 1959.

(©NTB)