Gå til sidens hovedinnhold

Flertall for statlig eierskap

Åtte av ti velgere sier ja til at staten skal være tungt inne som eier i norsk næringsliv.

Milliardsalget fra Røkke-dominerte Aker ASA til det delvis statseide Aker Solutions ASA kan ha kostet skattebetalerne dyrt. Inntil 600 millioner mer enn nødvendig, ifølge Paretos knusende rapport.

I flere uker har næringsminister Sylvia Brustad og Kjell Inge Røkke kranglet så busta fyker. I går ga Brustad opp kampen, og i dag får hun så hatten passer av praktisk talt alle kommentatorer. Og av opposisjonen.

Men du og jeg har fortsatt klokkertro på staten som eier i næringslivet.

Dette viser en fersk meningsmåling Synovate har utført. 78 prosent av de spurte er helt eller delvis enig i at det er riktig av staten å være eier i viktige deler av norsk næringsliv.

Bare 19 prosent mener det motsatte.

– Det statlige eierskapet står trygt i befolkningen, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Høyres Per-Kristian Foss tar feil når han karakteriserer dette som gammeldags politikk. Selv blant Høyres velgere er det et flertall som støtter statlig eierskap, sier Pedersen.

Flere faktorer
Ap-nestlederen mener det er avgjørende med statlig eierskap av bedrifter der det dreier seg om naturressurser og viktig infrastruktur.

– Det er også viktig at staten er inne i selskaper der statlig eierskap kan bidra til at kompetanse beholdes i landet og beslutninger fortsatt tas i Norge, sier Pedersen.

28 prosent av de spurte er «helt enig» i at statlig eierskap er riktig. I tillegg er halvparten av de spurte «delvis enig».

Tyngdepunktet
– Det blir vel ikke helt dekkende når du tar dem som svarer «delvis enig» til inntekt for statlig eierskap?

– Jo, jeg mener det hvis du ser på hvor mange det er som har svart motsatt. Det er ingen tvil om hvor tyngdepunktet ligger, sier Pedersen.

Målingen fra Synovate viser at bare 6 prosent av alle spurte er helt uenig og at bare 13 prosent er delvis uenig.

SVs og RVs velgere er størst tilhengere av statlig eierskap, mens Høyre-folkene er minst positive.

– Men selv blant Høyres velgere er det under 40 prosent som er negative til statlig eierskap, legger Pedersen til.

Synovates meningsmåling er tatt opp i perioden 21. til 23. april, altså rett etter Ap-landsmøtet. Snaue 900 personer er spurt i en måling som er utført på oppdrag fra Arbeiderpartiet. (ANB)

Kommentarer til denne saken