Gå til sidens hovedinnhold

Flertall spår nytt rentekutt

Rentefesten er ikke slutt. 10 av 12 spurte makroøkonomer svarer at de tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil kutte renta til 2,5 prosent i høst.

En rundspørring som TDN Finans har foretatt blant makroøkonomene viser at et klart flertall nå tror at Gjedrem vil senke renta ytterligere fra dagens nivå.

10 av 12 spår et kutt på 0,5 prosentpoeng ved rentemøtet som avholdes 17. september.

Norges Bank har hittil kuttet renta med 4,0 prosentpoeng siden desember i fjor.

Det eneste analysehuset som føler seg helt sikker på at Gjedrem ikke vil kutte renta er DnB Markets. Økonomene i storbanken har sogar hevdet at renta snart vil begynne å krabbe opp igjen.

- Når veksten har festet seg, vil det ikke være behov for stimulanser. Vi har svært lave renter i forhold til hva som kan sees på som et normalt rentenivå for norsk økonomi, og dette tror vi Gjedrem tar til etterretning, sa sjefanalytiker i DnB Markets, Kyrre Aamdal til TV 2 Nettavisen i forrige uke.

Ved siden av DnB Markets er det kun Pareto Securities som tviler på at rentebunnen skal lavere enn dagens nivå. Økonomene i Pareto holder det imidlertid like sannsynelig at renta kuttes til 2,5 prosent, som at den holdes på dagens nivå.

De resterende analysehusene er imidlertid sikre i sin sak.

- Vi venter at Norges Bank kutter med 50 punkter på kommende møte, og det er ingen av de seneste nøkkeltallene som skulle tilsi en endret renteprognose. Sentralbanksjefens siste uttalelser var imidlertid noe mer balansert enn de har vært tidligere, og det indikerer at Norges Bank ser ut til å mene at bunnen er nær, sier makroanalytiker Tharald Stray Laastad i SEB Merchant Banking til TDN Finans.

Gjedrem opprettholdt grunnholdningen som åpner for rentekutt, da han tidligere i uken holdt foredrag i Trondheim.

Rentemarkedet har vært mer tvilende enn økonomene den siste tiden. Det prises inn et ytterligere rentekutt, men svingningene i markedsrentene viser at aktørene slett ikke er sikre på utfallet.

Reklame

KANONSALG: Halv pris på bestselgere hos Oakley