Denne uken samlet store deler av Europas elite seg på en verdensledende messe i luksusbyen Cannes.

Der ble toppene fra verdensmetropolene velsignet med besøk fra Oslo. Hele 11 representanter Oslo fikk gleden av å reise til Cannes på den franske Riviera.

En av de viktige målene med fly-turen ned til Cannes, var å fremheve hvor miljøvennlig Oslo er.

Prestisjeby

Byen Cannes er mest kjent for den prestisjetunge filmfestivalen. Men byen har flere viktige arrangementer. Årlig arrangeres den verdensledende eiendomsmessen MIPIM. som i år ble avholdt fra onsdag 13. til fredag 15. mars.

Tilstede på reisen var både byrådsleder Raymond Johansen og MDG-byråd Hanna Marcussen.

Johansen vil ikke svare på spørsmålene selv. Isteden får Nettavisen tilsendt et svar fra hans kommunikasjonssjef.

– Byrådslederen var i Cannes fra tirsdag formiddag til onsdag formiddag. I løpet av det døgnet han var til stede deltok han på mange arrangementer og møter. Han åpnet Oslo-standen, holdt flere innledninger og møtte blant andre representanter fra København, Manchester, Steen&Strøm og Storebrand, sier Hanne Gjørtz som er kommunikasjonssjef for byrådslederen.

– Ganske kult

Ifølge byrådslederens facebookside kan det tilsynelatende se ut til at han hadde det hyggelig på turen.

Deltageravgift på 10.600 kroner

Oslo kommune måtte punge ut for at deltagerne skulle få være med. Ifølge byrådet var det ingen deltageravgift for Raymond Johansen og Hanna Marcussen, ettersom de var invitert som innledere ved konferansen.

For de øvrige ni deltagerne ble det imidlertid dyrt. Kommunen må ut med 10.600 kroner per person i deltageravgift.

Nettavisen har fått opplyst utgiftene for både hotell, flybilletter og deltageravgift. Totalt må kommunen betale 220.000 kroner for det korte oppholdet i byen.

Ifølge beregningene, som er kvalitetssikret av byrådet selv, er utgiftene for Oslo-delegasjonen slik:

  • Flybilletter: 97.900 kroner
  • Deltageravgift: 95.877 kroner
  • Hotell: 26.676 kroner

Sum: 220.453 kroner.

I tillegg kommer togbilletter og transport til og fra Cannes fra hotellet.

Kommunikasjonssjefen presiserer at delegasjonen overnattet på hotell i byene Antibes og Nice for å spare penger på hotelloppholdet. De ligger henholdsvis 30 og 45 minutter unna Cannes med bil.

20.000 kroner per pers

Ifølge Nettavisens beregning gir summen en snittpris på 20.000 kroner per person for reisen til ferieparadiset langs den franske Riviera.

Byrådet vil imidlertid fremheve at dette var en viktig konferanse, at de ønsket å lære av andre byer, og dele lærdom med andre europeiske byer. Ifølge kommunen er det viktig, ettersom Oslo har blitt kåret til årets miljøhovedstad av EU.

– Byrådsleder og byråden for byutvikling var invitert til å holde innledninger og takket ja til det. Alle større europeiske byer er tilstede på MIPIM og Oslo er opptatt av å lære av andre byer, og lære bort det Oslo er god på, sier Gjørtz til Nettavisen.

Kommunikasjonssjefen sier at Johansens deltagelse er viktig for norsk næringsliv.

– Byrådslederen er ved å være til stede viktig som døråpner for næringers kontakt med andre byer, sier hun.

På turen var det fem politikere og 6 byråkrater fra kommunen.

Her er deltagerne

Navn Rolle
Raymond Johansen Byrådsleder (Ap)
Hanna Marcussen Byråd for byutvikling (MDG)
Tor Henrik Andersen Byrådssekretær (Ap)
Espen Ophaug Bystyremedlem (V)
Anders Røberg Larsen Bystyremedlem (Ap)
Ellen de Vibe Etatsdirektør
Erna Ansnes Seksjonssjef
Elisabeth Eidså Dale Sekssjonsjef
Marthe Elin Hoddevik Jensen Spesialrådgiver
Anita Lindahl Trosdahl Prosjektleder miljøhovedstad
Rikke Dahl Monsen Programansvarlig miljøhovedstad

Firestjerners hotell

Selv om det nok var billigere å bo på hotell i Nice enn i Cannes, var det fortsatt et standsmessig hotell som ble utpekt. Hotellet La Malmaison Nice presenterer seg som et ærverdig hotell midt i den franske byens historiske kvartal.

Hotellet har fire stjerner og kan friste med alt fra spa til nydelig utsikt over den franske Riviera.

– Hadde blitt dyrere med tog

Hanna Marcussen er byråd for byutvikling for Miljøpartiet de Grønne. Hun var sammen med Johansen de to byrådene på reisen. Heller ikke hun ønsker å svare selv.

– Hanna Marcussen deltok på MIPIM siden Oslo kommune har en viktig rolle som medarrangør, og det er dermed forventet at byutviklingsbyråden deltar. Utgifter i forbindelse med opphold og reise ble holdt så lave som mulig, opplyser kommunikasjonsavdelingen i Oslo kommune.

– En viktig del av byrådets agenda er klima- og miljøvennlighet, noe som blant annet var tema for reisen: Har byrådet vurdert hvor miljøvennlig det er å fly 11 personer frem og tilbake til Cannes, og hvorfor tok de ikke tog?

– Det ble vurdert når det gjelder denne turen. Kostnaden ville imidlertid blitt langt høyere ved bruk av tog enn fly, sier Gjørtz til Nettavisen.

Hun fremhever at byrådsavdelingene er miljøfyrtårnsertifisert, og at gjennom Oslo kommunes klimastrategi skal utslippene ned. Selv om det av og til må brukes fly.

– Enkelte tjenestereiser med fly må imidlertid gjennomføres av ansatte og politikere i byrådsavdelingene. Det er derfor iverksatt tiltak for å utligne CO2-utslipp. Det gjøres ved at det avsettes kronebeløp pr. tonn CO2-utslipp for reisene, sier kommunikasjonssjefen.

Gjørtz opplyser om at kronebeløpet skal tilsvare kjøpet av klimakvoter etter FNs gullstandard for byrådsavdelingenes tjenestereiser med fly.

Har du tips til Nettavisen om offentlige pengebruk? Send vår journalist en e-post.

Hadde nytte

I tillegg til byrådet, var det tre bystyrepolitikere som var tilstede på turen. De svarer imidlertid selv. Espen Ophaug som sitter i byutviklingskomiteen for partiet Venstre svarer sammen med bystyrekollegaen fra Arbeiderpartiet, Anders Røberg Larsen.

– Er dette riktig bruk av penger?

– Hvis vi ikke hadde ment dette var riktig prioritering hadde vi ikke deltatt, svarer Ophaug til Nettavisen.

Han mener det er viktig for Oslo å være tilstede på en stor eiendoms- og byutviklingsmesse som dette.

– De største byene i Norden er med, og det ville vært synd om ikke Oslo var til stede. Det er et godt faglig program, med interessante debatter og foredrag i tre dager i strekk. Jeg hadde nytte av å delta på turen, og det tror jeg Anders også hadde, sier han.

Anders Røberg Larsen bekrefter at han stiller seg bak bystyrekollegaens svar.