Den pågående viruspandemien har resultert i stengte grenser og reiserestriksjoner, noe som rammer flybransjen hardt. På søndagens pressekonferanse delte konsernsjef Rickard Gustafson sine bekymringer for fremtiden til SAS. Likevel fremhevet han at likviditeten er god.

Få siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio

– Et flyselskap som ikke har billettinntekter, kan ikke vare lenge. Men vi har god likviditet og vil klare oss en stund. Men det er vanskelig å si hvor lenge, sa konsernsjefen.

SAS-sjefen fortalte at selskapet nå permitterer 10.000 ansatte:

- Vi opplever en krise som vi ikke har opplevd før. Det påvirker industri etter industri. Myndighetene har tatt grep, og for SAS betyr stengte grenser og råd om å ikke besøke andre land, så for SAS sin del betyr det at vi tar en pause fra virksomheten. Vi reduserer kraftig, fortalte SAS-sjefen på en pressekonferanse i Solna.

Skeptisk flyanalytiker

Flyanalytiker Jan Ohlson er skeptisk til hvor lenge flykjempen kan overleve uten betydelig nasjonal støtte fra de skandinaviske landene:

– SAS er ikke mange uker fra konkurs. Men jeg tror ikke at det kommer til å skje ettersom den danske stat kommer til å strekke ut en hjelpende hånd. Det kan være i form reduserte eller utsatte skatter og avgifter, som også kan forekomme i Norge og Sverige, sier Ohlson til nyhetsbyrået TT.

– Men det må komme snart. SAS har ikke råd til å vente mange dager, fortsetter han.

Les også: - Er du forkjølet og tror du har korona? Les dette

Ringvirkninger

Likevel fremhever han at det finnes ulemper med slike tiltak.

– Problemet er at konkurrenter som Norwegian da ønsker å få den samme støtten. Da vil reisebyråene, rederiene, busselskaper og så videre, ønske seg noe lignende, sier flyanalytikeren.

Ny tjeneste fra Nettavisen: Få de viktigste koronanyhetene på sms!

Fredag informerte Norwegians konsernsjef Jacob Schram om at selskapet blir nødt til å permittere 5.000 ansatte, noe som tilsvarer nesten halvparten av deres arbeidsstyrke.

Les også: Taxfree-selskap permitterer over 1.000 medarbeidere

(©NTB)