Gå til sidens hovedinnhold

Flygelederne raser mot kritikken

Flygelederne som stoppet hele Norge mandag, er frustrert og forbannet over kritikken fra passasjerer og media.

Følg utviklingen i flytrafikken her.

Tirsdag er flesteparten av flygelederne ved kontrollsentralen på Røyken tilbake på jobb. Ifølge Bendik Heggelund, som er tillitsvalgt for flygelederne, var tre av de 15-16 som skulle vært på jobb i morgentimene, fortsatt sykmeldt.

Halv kapasitet
- Vi kjører nå på cirka 27 flybevegelser i timen, mens det normale er omkring 60, sier han til TV 2 Nettavisen.

På morgenskiftet har flygelederne i stor grad jobbet to og to sammen.

- De fleste av som er her vil jobbe, men vi har kjørt med redusert kapasitet. Vi sitter stort sett to på hver arbeidsplass, og føler det gir større trygghet. Man prøver å motivere hverandre, sier Heggelund, som forteller at stemningen er heller laber.

- Folk er litt triste over den vinklingen saken har tatt, sier han.

Arge på Dagbladet
Ifølge Heggelund er det særlig førstesideoppslaget i tirsdagens utgave av Dagbladet som har vakt reaksjoner. Overskriften «hvem er sykest» sammen med et bilde av niårige Hartvik som ikke rakk et viktig legebesøk i USA, synes ikke flygelederne på Røyken noe særlig om.

- Det var ikke akkurat det folk trengte å se da de var på vei til jobb i morgentimene, framholder Heggelund.

Flygelederen forsikrer at de ansatte ved kontrollsentralen på Røyken føler med de mange tusen passasjerene som ble rammet av mandagens aksjon.

- Alle er kjempetrist for at det rammer stakkars mennesker på Gardermoen, men vi har hele tida forholdt oss til regelverket som sier at folk ikke skal jobbe når de ikke føler seg i stand til det, fortsetter Heggelund.

- Forsinkelser i hele høst
Klokka 14.30 tirsdag går det på et nytt skift i Røyken. Heggelund hadde ikke fått beskjed om noen sykmeldinger da TV 2 Nettavisen snakket med ham ved ti-tida, men han frykter kapasitetsproblemer både i dag og i måneder framover.

- Jeg frykter at vi kan få problemer hele høsten. Mye av vår virksomhet er basert på overtid, 2-300 timer i året er ikke uvanlig. Nå frykter jeg at viljen til å jobbe overtid er litt tynnslitt, sier Heggelund.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett