*Nettavisen* Økonomi.

Flykamp i WTO

Foto: (AP/Scanpix)

Verdens Handelsorganisasjon har satt i gang omafttende undersøkelser rundt ulovlig støtte til flyprodusentene Boeing og Airbus.

21.07.05 12:41

Amerikanske og europeiske myndigheter har lenge beskyldt hverandre for å gi Boeing og Airbus, de største flyprodusentene i henholdsvis USA og EU, konkurransevridende subsidier i milliardklassen. Medlemslandene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) ga i går grønt lys for de to panelene som skal undersøke saken.

Ulovlig
USA mener at støtten Airbus har mottatt for å utvikle nye flymodeller må regnes for å være ulovlig eksportsubsidiering. Europeiske myndigheter har svart med å beskylde Boeings skatteletter og støtte til militær- og romforskning som forbudt. USA tok saken inn for WTO i oktober i fjor, og Europa var ikke sene med å følge etter.

Undersøkelsene skal foretas av to paneler. De har vanligvis tre medlemmer, som ikke kan være europeiske eller amerikanske. Undersøkelsene er ventet å ta opp til atten måneder, skriver den amerikanske avisen New York Times.

Snakker sammen
Dermed er det duket for en langvarig tautrekking i WTO, der utfallet ikke er sikkert. Samtidig har både amerikanske og europeiske myndigheter signalisert at de ønsker å forhandle om en løsning parallelt med WTO-prosessen, ifølge BBC.

USA og EU ble allerede i 1992 enige om å begrense statlig subsidiering av flyindustrien, men har siden beskyldt hverandre for å bryte avtalen. Samtidig har Airbus de siste årene utfordret Boeings dominerende stilling på det amerikanske markedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.