Gå til sidens hovedinnhold

Flykaos kan ende i retten

Over 35.000 passasjerer ble rammet da flygelederne la ned arbeidet mandag, og saken kan ende i retten.

Også tirsdag er det varslet store forsinkelser selv om flere flygeledere er tilbake og operative på jobb fra klokken 6.30.

Søksmål
Mandag kveld møttes partene i Avinors lokaler i Oslo. Temaet for møtet var om flygelederne hadde rett til å legge ned arbeidet, eller om det var en organisert og ulovlig aksjon. Saken kan ende i arbeidsretten, skriver Aftenposten.


- Det er i så fall aktuelt med både individuelle og kollektive reaksjoner, sier administrerende direktør Lars Haukaas i Avinors arbeidsgiverorganisasjonen NOVA.

Han sier at naturlige reaksjonsformer er oppsigelser og søksmål dersom det har vært en ulovlig aksjon.

Flygelederne la mandag ned arbeidet fordi Avinor ønsker å legge ned kontrollsentralen i Røyken. Flygelederne hevder nyheten kom som et sjokk, og at de derfor ikke kunne jobbe.

- Meningsløst
- Dette er helt meningsløst. Folk i slike jobber må kunne være mer profesjonelle, sier direktør Tor Sodeland i Flyselskapenes Landsforening.

Ifølge Aftenposten ble over 35.000 mennesker rammet av mandagens konflikt. Ni år gamle Hartvik Torsteinsen er kronisk syk, og mistet en legeavtale i USA fordi flygelederne følte seg for dårlige til å arbeide, skriver Dagbladet.

- Jeg håper flygelederne så på nyhetene mandag kveld, så de skjønner hvilket kaos det ble på grunn av dem. Tenk at noen få mennesker kan få ødelegge for så mange, sier gutten.

Han har en medfødt sykdom som heter Klippel-Trenaunays-syndrom. Kroniske smerter, høy feber, blodpropper og hevelser i kroppen er noen av symptomene. Norske leger sliter med å finne en behandling for den sjeldne sykdommen, og eksperter ved Boston Childrens Hospital i USA sto klare til å utrede niåringen. Guttens foreldre Solveig og Fredrik Torsteinsen klarte til slutt å få ny avtale til onsdag morgen, og håper at de rekker fram i tide.

Pengene fløy
Flyselskapenes Landsforenings leder Tor Sodeland mener mandagens problemer påførte flyselskapene enorme tap.

SAS Braathens og Norwegian kunne mandag ikke gi noen konkrete tall for hva flygelederkonflikten kostet selskapene.

–Vi har ikke oversikt over de økonomiske konsekvensene. Men det er sterkt beklagelig at flygeledernes fravær fra jobben til de grader går ut over en uskyldig tredjeperson, sier informasjonsdirektør Knut Løvstuhagen i SAS Braathens til Dagens Næringsliv.

Videokonferanser
Mens barnefamilier som skulle på høstferie fikk store problemer mandag, løste norske bedrifter saken ved å ta i bruk telefon- og nettmøter. Både Statoil, Hydro og Aker Kværner benyttet seg mandag av telefon- og videokonferanser. Men det vil bli problematisk dersom problemene fortsetter, mener informasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen i Hydro.

- Konsekvensene er avhengig av hvor lenge dette varer. En til to dager skaper ikke alvorlige problemer, selv om det er ubeleilig. Det er utrolig mye som kan løses ved telefon- og videokonferanser. Vi bruker jo det uansett i økende grad, sier hun.

Reklame

Nyhet: Nå får du denne bilen som ladbar hybrid