Flykter ut av valutalån

De siste dagene har verdien av krona sunket til historiske nivåer, og bankene har hatt stor pågang fra folk som ønsker å komme seg ut av sine valutalån.

08.01.04 19:13

Både analysesjef Marius Lømo i Nordea og sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR tror at krona på kort sikt kan bli ytterligere svekket.

Men allerede nå er det klart at et lån på en million kroner tatt opp for 12 måneder siden har vokst med mellom 100.000 og 150.000 kroner.

- Det har vært stor aktivitet i valutamarkedet de siste dagene, men mange av dem som tok opp valutalån høsten 2002 har avviklet lånene i takt med rentefallet her hjemme, sier Lømo til NTB.

Han opplyser at det også er dem som nå låner i utenlandsk valuta fordi de tror at krona på sikt skal bli sterkere.

Øystein Dørum sier at de store bankene alltid har advart sine kunder mot valutalån og at de har en rekke muligheter for overgangsløsninger som utjevner valutadifferansen.

Renteforskjellen lokket
Det var høsten 2002 tusenvis av nordmenn flyttet sine boliglån over i utenlandsk valuta. Årsaken var at renteforskjellen mellom Norge og utlandet lå rundt 5 prosent.

Sjeføkonom Øystein Dørum sier at de store bankene aldri markedsførte valutalån aktivt, men tilbudet var der hele tiden. Lånene ble dessuten ordnet slik at valutarisikoen skulle bli så liten som mulig.

- Som fagmann har jeg alltid advart mot at privatpersoner tar opp valutalån fordi risikoen er for stor. Selvsagt kan noen tjene på det, men det vil gjerne handle om flaks eller uflaks. Da bør man i hvert fall ha økonomisk ryggrad til å bære et tap, sier Dørum.

Fleksible lån
Informasjonssjef Tore Westhrin i Nordea sier banken har etablert ordninger med svært fleksible valutalån der kunden ikke er bundet til én valuta. Det vanlige er at de som låner i utlandet gjennom oss kan variere mellom fire valutaer, og de kan endre situasjonen fra dag til dag, sier Westhrin.

Han sier det er kostnadsfritt å flytte lånene mellom disse fire valutaene, men understreker samtidig at heller ikke Nordea driver aktiv markedsføring av valutalån.

- Det oppsto en situasjon med stor etterspørsel høsten 2002 på grunn av renteforskjellen mellom Norge og utlandet og fordi mulighetene for slike lån fikk mye omtale i mediene, sier Westhrin.

Han sier bankene likevel var nøye med å vurdere kundene slik at de som tok valutalån visste hva de gjorde og i tillegg hadde økonomi til å kunne bære et tap.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.