Både Norwegian, SAS og Widerøe blir rammet av streiken blant flyteknikere, som tok en dramatisk vending tirsdag.

Flyselskapene bruker teknikere som er organisert av Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), som streiker for høyere lønn. Totalt finnes det drøyt 400 flyteknikere i Norge.

Det ferske flyselskapet Flyr, som hadde første avgang for et år siden, er ikke rammet av flystreiken.

Grunnen er at selskapet ikke har ansatte som er organisert i NFO. I stedet bruker Flyr vedlikeholdsselskapet Sam Aero.

Siste: NFO søker dispensasjon fra lockout for ambulansefly-teknikere

Billettsalget øker

Anita Svanes, kommunikasjonsdirektør i Flyr, sier til Nettavisen at billettsalget har skutt fart i lys av streiken.

– Vi har i lengre tid sett en sterk økning i bookinger og salget, og vi har allerede en del utsolgte flyvninger, sier Svanes.

Flyr registrerte en ti prosent økning i antall reisende og mange utsolgte flyvninger fra mandag 13. juni til mandag 20. juni. Siden har trykket vært jevnt høyt, ifølge Svanes.

Flyr har ikke hatt for vane å ha utsolgte fly denne våren: I både april og mai fylte flyselskapet rundt 62 prosent. Til sammenlikning fylte konkurrenten Norwegian rundt 79 prosent av flyene i samme periode.

Flyr har en flåte på ti fly, og hadde i mai i gjennomsnitt ni operative fly.

Sam Aero, som ble etablert i 2004, har baser på Gardermoen, Arlanda i Stockholm og Landvetter i Gøteborg. Selskapet leverer også tjenester til flyselskaper som Emirates, KLM og Finnair.

Les mer: Her er kanselleringene onsdag

Kanselleringer og lockout

Onsdag er minst 24 flyavganger hos Norwegian og Widerøe blitt kansellert som følge av streiken blant flyteknikere i NFO. Hos SAS går alt foreløpig som normalt.

Tirsdag varslet NHO og NHO Luftfart lockout for flyteknikerne i et forsøk på å tvinge NFO tilbake til forhandlingsbordet. En lockout vil bety arbeidsstans for alle NFOs flyteknikere, og vil kunne få store konsekvenser for de reisende.

– Det er ingen tvil om at dersom en lockout blir et faktum, så tar det vel ikke lang tid før de fleste av våre fly står på bakken, sa Catharina Solli i Widerøe til NTB da nyheten ble kjent.

NFO søker tirsdag dispensasjon fra lockouten for blant annet alle flyteknikere i Babcock Scandinavia Engineering, teknikere i Medevac i SAS, samt teknikere som trengs for å opprettholde planlagt syketransport i Nord-Norge.