Flyr meldte mandag morgen at de ikke har sikret en videre finansiering av selskapet. Det er en overhengende fare for at det børsnoterte flyselskapet kan gå konkurs.

– Selskapet er dermed i en alvorlig finansiell situasjon, og styret vil vurdere om det finnes alternativer for videre drift. Mandagens flyginger går som normalt, het det blant annet i børsmeldingen.

Men hva hvis Flyr går konkurs, hvilke rettigheter har du da som passasjer som har betalt billettene på forhånd? I fjor sommer var det spekulasjoner rundt en SAS-konkurs. Da var problemstillingen oppe, og det er særlig én ting du må merke deg:

Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet sier til Nettavisen at dersom man ikke har betalt med kredittkort, så får man kun pengene for flybilletten tilbake.

– Flybilletten er ofte en liten utgift sammenlignet med hotell, leiebil og arrangementer. Om Flyr går konkurs vil flyturen bli innstilt. De som skal på vinterferie eller påskeferie bør allerede undersøke muligheter for å få andre måter å komme seg til destinasjonen på.

Iversen sier videre at det kan være et annet flyselskap, tog eller buss, avhengig av hvor man skal.

– Flyr sier selv i dag at de kommer til å fly dagens flyvninger, men at i morgen og fremover er uvisst. Det skal de komme tilbake til, men det er klart at det er en svært alvorlig økonomisk situasjon.

Dekker ingenting

– Reiseforsikringen dekker ikke noe, uttalte forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea, til Nettavisen i forbindelse med den potensielle SAS-konkursen i fjor sommer.

Hvordan du har betalt reisen din, kan være helt avgjørende for om du får dekket tapet du har om Flyr skulle gå over ende.

Ifølge Forbrukerrådet har du rett på refusjon av flybillettprisen fra banken som utstedte kortet. Det gjelder dersom du har bestilt flybilletter med kredittkort eller debetkort fra Visa eller MasterCard.

– Du kan kreve det samme beløpet av kredittgiver som du krever av SAS. Det er viktig at du da fremsetter kravet overfor kredittgiver så fort du skjønner at du ikke får dekket tapet av SAS, sa Incedursun for et halvt år siden.

Forbrukerøkonomen anbefalte den gangen å sende en skriftlig henvendelse til SAS (flyselskapet), først, slik at du har dokumentasjon som du kan vise kredittgiver.

– Vanligvis dekker ikke reiseforsikringen tap som skyldes konkurs, streik eller lockout. Det er viktig at man sjekker egen forsikring, men sist vi undersøkte virket det som om det var ganske utbredt, sier Iversen til Nettavisen.

Han sier det ofte kan føre til store tap om man ikke kommer seg på tur, men har forhåndsbetalt hotell og transport.

Glem dekning av hotellutgifter

Du kan ikke kreve erstatning for ubenyttet hotell, leiebil eller billetter for alternativ reise.

– Har du i tillegg til SAS-billettene bestilt hotell på reisedestinasjonen til 10.000 kroner, kan du ikke kreve dette beløpet tilbakebetalt. Det skyldes at hotellet ikke har gått konkurs, fortalte Incedursun.

Skulle Flyr gå over ende, må du melde inn krav om alle tap du har til konkursboet. Men da blir du en såkalt uprioritert kreditor og må kjempe med alle andre som også vil kreve penger fra konkursboet.

De fleste betaler flybillettene på forhånd og har dermed et krav på selskapet. Forbrukerrådet etterlyste i fjor høst et reisegarantifond som også dekker flyreiser.

Gjelder kun pakketurer

Nødvendige kostnader til hjemreise ved konkurs er noe som omfattes av dagens reisegarantiordning, men ordningen er avgrenset til pakketurer, og ikke enkeltflygninger.

Men flyreiser betales i all hovedsak via kredittkort, slik at banken eller kortutstederen i stor grad. tar konkursrisikoen. Iversen har derfor ett klart råd for å minimere tapet. Iversen hadde i november et klart råd, på linje med det Incedursun ga:

– Det er å betale med betalingskort, enten et kredittkort eller et vanlig betalingskort med tilsvarende rettigheter. Mellom finansavtaloven og kortavtalen din er du i praksis trygg ved kortreklamasjon, uavhengig om det er et debetkort eller kredittkort.