*Nettavisen* Økonomi.

Flyselskaper forhandler om nesten 150 milliarder kroner i krisehjelp

KRISEPAKKE: Norwegian med toppsjef Jacob Schram i spissen er helt avhengig av en krisepakke for å overleve. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

KRISEPAKKE: Norwegian med toppsjef Jacob Schram i spissen er helt avhengig av en krisepakke for å overleve. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Europeiske flyselskaper har så langt fått eller forhandler om statlig hjelp verdt nærmere 150 milliarder kroner, viser en oversikt fra miljøorganisasjoner.

22.04.20 11:20

Så langt er pakker på 3,36 milliarder euro godkjent, mens løsninger verdt 9,47 milliarder fortsatt diskuteres, står på vent eller avventer formell godkjenning. Beløpene tilsvarer henholdsvis 38,5 og 108,4 milliarder kroner.

Det er Greenpeace, Carbon Market Watch og Transport & Environment som står bak oversikten over de ulike krisepakkene for europeisk luftfart. I hovedsak er det snakk om lån eller lånegarantier, men både Frankrike og Italia vurderer å gå inn på eiersiden i sine flaggselskaper.

Flere av tiltakene som diskuteres, stiller krav til flyselskapene. Det kan være minstekrav til egenkapital, utbyttenekt eller at markedsbaserte finansieringsløsninger er sjekket før staten går inn med penger.

Listen inneholder hjelp til selskaper som hadde store problemer også før koronakrisen satte flyene på bakken, som tyske Condor, som holdt på å gå med i dragsuget da reiseoperatøren Thomas Cook gikk konkurs i fjor.

Greenpeace krever at hjelpen først og fremst må ivareta de ansatte, samtidig som det legges opp til å redusere flytrafikken og fremme rene transportløsninger.

– Enhver offentlig finansiering bør legge til rette for en grønn overgang, sier talsperson Faiza Oulahsen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag