*Nettavisen* Økonomi.

Flytter milliarder fra sjø til land

Store norske rederier sitter på oppil 15 milliarder som investeres i andre virksomheter, hovedsakelig i eiendom.

En usikker skipsfartsnæring gjør at sentrale rederfamilier nå velger å satse sterkt på eiendom.

Ifølge Aftenposten disponerer skipsredere Einar Rasmussen, Arne og Gjert Wilhelmsen, og reder-familien Høegh 15 milliarder, det meste fra salg av aksjer i egne rederier.

Skipsreder Petter Sundt (bildet) solgte alle sine aksjer i Bergesen, og satser heller på å bli hotellkonge i Sverige sammen med Christian Ringnes.

Rasmussen gruppen i Kristiansand har solgt størsteparten av flåten, og har investert 1,2 milliarder kroner på å overta Kjell Inge Røkkes eiendomsselkap Avantor.

Til Aftenposten sier skipsfartsspesialist og professor ved Norges Handelshøyskole, Siri Strandenes, at hun er bekymret over at norsk rederinæring ikke får brukt sin internasjonale kompetanse ved store eiendomsinvesteringer i Norge.

- Norsk skipsfart svekkes hvis penger går ut av rederiene. Investeringer fra utlandet kan motvirke svekkelse, men norske eieres innflytelse blir redusert, sier hun.

Samtidig ser professoren positive trekk ved at rederne sprer sine investeringer:

- Det er positivt at det investeres i andre næringer. Det kan også være positivt for skipsfarten at et rederi har noe å gå på i dårlige tider. Da kan pengene kanaliseres tilbake til rederinæringen, påpeker Strandenes

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.