Gå til sidens hovedinnhold

Flyttet til Thailand - fikk NAV-mareritt

Uføretrygdede Øyvind By flyttet til Thailand høsten 2010. - Etter det sluttet NAV å svare på henvendelser, sier By.

BANGKOK (NA24): I november 2010 valgte Øyvind By og sønnen Nico å flytte til Thailand. Det varme klimaet gjør underverker for Bys mange leddplager.

Han er kategorisert som 70 prosent ufør, noe som gir ham en relativt beskjeden trygd, men likevel nok til å leve et greit liv i smilets land.

Sønnen Nico ble med
17-åringen Nico fikk en smakebit av Thailand på en tidligere ferie sammen med pappa. Han likte landet og da han forsto at det ville være mulig for ham å studere i Thailand tok han raskt avgjørelsen om å slå følge.

Tenåringen studerer nå thai-språket for harde livet for å starte videregående skole i mai (high school), og for å på sikt ta universitetsutdannelse i regionshovedstaden Udon Thani nordøst i landet der By-familien har slått seg ned.

- Min thailandske kone, Nico og jeg lever et normalt familieliv her oppe i nordøst. Det er ikke noe luksus, men vi har akkurat til det vi trenger, forteller By. Far og sønn har reist med buss de omlag 600 kilometrene til Bangkok for å snakke med NA24s journalist.

Null kontakt med NAV fra Thailand
Bakgrunnen for møtet er Bys erfaringer med NAV etter at han flyttet fra Norge.

- Det har vært nærmest et mareritt etter jeg dro for 13 måneder siden. De er helt umulig å få kontakt med. De svarer hverken på eposter eller telefon, sier By.

Bosatt i utlandet og har problemer med NAV? Tips oss!

Ektefelletillegg og barnetrygd
Saken dreier seg imidlertid ikke om uføretrygden. Den får han som han pleier.

- Jeg prøver å få kontakt med dem for å opplyse dem om at jeg er gift og har krav på ektefelletillegg. I tillegg utbetaler de meg for lite i forsørgertillegg for mine to barn under 18 år. De har i tillegg gjort feil når det gjelder både skattekort og barnetrygd for Nico. Ingen av delene er noen stor katastrofe, men småpengene - som mange antageligvis vil kalle det, er av stor betydning for min families økonomi, sier By.

Fungerte i Norge
Han har sendt et utall mailer og brukt mange penger på nyttesløse telefoner til NAV uten at han får noen respons tilbake.

- Jeg får ikke svar på purringer, ikke noe svar om behandlingstid og det er komplett umulig å få snakke med noen i NAV-systemet som kan uttale seg om klagene mine.

By er svært overrasket ettersom han opplevde meget god service fra NAV Nesodden mens han bodde i Norge.

- Da jeg flyttet til Thailand ble saken min overført til NAV pensjon på Etterstad i Oslo. Etter det har det vært umulig å få kontakt med dem, sier han.

Brudd på forvaltningsloven
Han har satt seg inn i forvaltningsloven og han mener det kan være liten tvil om at NAV ikke lever opp til minstekravene til god forvaltningsskikk. Han gjør det klart overfor NA24 at hadde han vært hjemme i Norge ville han gått til søksmål mot NAV.

- Man har krav på svar på henvendelser innen fire uker, om ikke annet enn et svar som opplyser om saksbehandlingstid. Man har også krav på å få snakke med en saksbehandler, men etter at jeg flyttet fra Norge virker det ikke som denne loven gjelder lenger, sier By oppgitt.

Han føler han har møtt veggen hos NAV. Et utall resultatløse purringer gjør at han er i ferd med å miste motet.

Refs fra Sivilombudsmannen
Mye tyder på av han ikke er alene. En gjennomgang av det siste årets uttalelser fra Sivilombudsmannen avslører flere saker der NAV inrømmer at saksbehandlingen ikke er på nivå med minstekravet til god forvaltningsskikk (se faktaramme med utdrag fra Forvaltningsloven).

22. november 2011 får NAV sterk kritikk for lang saksbehandlingstid, manglende svar på henvendelser og dårlig samhandling mellom NAV Internasjonalt og det lokale NAV-kontoret NAV Karasjok. Les hele uttalelsen her.

16. februar 2011 får NAV Internasjonalt sterk kritikk for brudd på arkivrutinene sak samt manglende svar på henvendelser fra eposthenvendelser fra en bruker. Les hele uttalelsen her.

31. mai 2011 får Nav Forvaltning Bergen sterk kritikk for ha rotet bort en innkommet klage fra bruker. NAV Bergen unnlot også å svare på purringer i saken. Les hele uttalelsen her.

21. juni 2010 får NAV sterk kritikk for å ha laget et system der det i praksis er umulig for brukerne å få snakke med noen som har med saken å gjøre. I sin uttalelse sier Sivilombudsmannen: "...slik jeg ser det må et minimumskrav være at tjenestemennene i ringenettverket er i stand til å finne frem til og sette over til den konkrete saksbehandleren i saken dersom parten kan vise til et saklig behov for en slik samtale...". Les hele uttalelsen her.

Kontorsjef hos Sivilombudsmannen Bjørn Dæhlin vil nødig kommentere saker ombudsmannen selv ikke har behandlet.

- Men som eksemplene over viser er det riktig at vi flere ganger har påpekt brudd på forvaltningsloven fra NAVs side, sier Dæhlin til NA24.

NAV kan ikke svare på enkeltsaker, men skriver følgende i en epost til NA24:

- Generelt sett skal alle henvendelser vi mottar behandles fortløpende. Noen saker kan ta lenger tid dersom dokumentasjonen er mangelfull. Vi er avhengig av å ha alle nødvendige opplysninger i sakene for å kunne behandle dem, sier Jorun Kongerud i NAV Pensjon.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene