Det ble steile fronter etter redaktør Vebjørn Selbekk i avisen Dagen gikk ut mot at stadige flere statsråder dukker opp med FN-pins på jakkeslaget midt i koronakrisen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor norsk elite på død og liv skal bære FN-pinsen på jakkeslaget. Hva er galt med det norske flagget, skrev Selbekk på Twitter.

Umiddelbart kom det kontant svar fra samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF):

– Selbekk vet utmerket godt at nålen symboliserer FNs bærekraftsmål, som er hele verdens arbeidsplan for å bekjempe fattigdom, utrydde forskjeller og bremse klimaendringene. Slike populistiske utsagn Selbekk kommer med – gjør ikke annet enn å skape mistenkeliggjøring og avsporing!

Ingen ordre

Siden regjeringen utpekte kommunalminister Nikolai Astrup (H) som bærekraftsminister i januar har stadig flere statsråder og stortingspolitikere fra regjeringspartiene dukket opp med FN-pins.

Både helseminister Bent Høie (H), samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF), kulturminister Abid Raja (V) og kronprins Haakon har dukket opp med FN-pins på jakkeslaget den senere tiden.

Ifølge statsministerens kontor er det ikke sendt ut noe ordre om å bruke pins.

– Statsminister Erna Solberg leder en pådrivergruppe for arbeidet, og her hjemme har statsråd Nikolai Astrup ansvaret for å koordinere regjeringens arbeid med målene. Det er stort engasjement for bærekraftsmålene blant statsrådene, men det er nok ikke alle som bruker pin og det er heller ikke sendt ut en «ordre» å bruke en bærekraftsnål, skriver statssekretær Rune Alstadsæther i en e-post.

Men Selbekk lar seg ikke overbevise, og utdyper overfor Nettavisen hvorfor han synes det er tull å ikke bruke flagget mer i en nasjonal krise.

– Vi har en regjering som har bedt oss om å gjennomføre de mest inngripende tiltakene siden andre verdenskrig. Og veldig mange nordmenn kjenner dette på kroppen.

– Det er en helsekrise som er i ferd med å gå over i en dyp økonomisk krise. Liv og livsverk går tapt hver eneste dag. I andre typer krisesituasjoner er det de nasjonale symbolene vi flokker oss rundt, og det som er samlende. Uavhengig av politisk syn. Det er litt spesielt at regjeringen dag etter dag snakker om å være med på nasjonal dugnad – men bærer ikke da Norges flagg, men FN-pins, sier han.

– Må skjerpe seg

Selbekk innrømmer at det «ikke er verdens største sak», men synes det er rart at regjeringen ikke bruker flagget.

– Tror du det har med en avsmak mot å bli assosiert med nasjonalistisk høyreside?

Da må de bare skjerpe seg, tordner Selbekk, og legger til:

– Det er ikke et nasjonalistisk høyresymbol. Det er det felles samlende symbolet, som vi har kjempet en fem år lang krig under, som vi er innmari stolt over. Snart er det 8. mai og vi kan feire 75 år siden vi ble befridd fra det nazistiske tyranniet, sier han.

Men Knut Arild Hareide har ingen planer om å legge vekk FN-pinsen og bytte den ut med norsk flagg.

– Er det ikke en god idé å bruke det norske flagget i en slik krise?

– Jeg har selvfølgelig ikke noe imot det norske flagget, men mener det bidrar til mistenkeliggjøring og avsporing når det norske flagget settes opp mot FN-pinsen, sier Hareide til Nettavisen.

– FN-pinsen representerer en felles visjon om en bedre verden. Dette er et symbol som skal minne oss om at vi sammen skal vinne kampen mot ekstrem fattigdom, at sosiale ulikheter skal utjevnes og at klimaendringene må bremses, sier han.

Selbekk er overrasket over det kraftige engasjementet han har opplevd siden han la ut tweeten.

– Jeg ble litt overrasket over det enorme engasjement, men det er vel sånn at jeg ikke er alene om å mene dette. Det er spesielt med FN-symboler i en norsk nasjonal krise. Mange er enig med meg, og hadde sett at det var naturlig å bruke det norske flagget, sier han.