*Nettavisen* Økonomi.

Fnyser av Norwegian-oppgangen: - Like sannsynlig som at det ikke skal regne i Bergen

KRITISK: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea (innfelt) mener Norwegian-aksjen er overpriset.

KRITISK: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea (innfelt) mener Norwegian-aksjen er overpriset.

Markedsverdien av Norwegian når nye høyder. Det får en investeringsdirektør til å trekke frem sannsynligheten for en tørr Bergen-sommer.

26.05.20 13:10

Norwegian hentet inn i mai inn 400 millioner kroner i ny egenkapital som ledd i den statlige redningspakken på 3 milliarder kroner. En del av denne emisjonen - kapitalutvidelsen - var rettet mot nye investorer, og de fikk kjøpt aksjer til svært gunstige 1 krone.

Tirsdag formiddag var aksjemarkedet en stund villig til å verdsette eiernes midler i Norwegian - egenkapitalen - til nesten 15 milliarder kroner. Det er den høyeste verdsettelsen noensinne av aksjonærverdiene i Norwegian (se grafen under).

Klikk på bildet for å forstørre. ALL TIME HIGH: Markedsverdien av Norwegian var tirsdag formiddag på sitt høyeste nivå noensinne, høyere enn da selskapet tjente OK med penger for fem år siden.

ALL TIME HIGH: Markedsverdien av Norwegian var tirsdag formiddag på sitt høyeste nivå noensinne, høyere enn da selskapet tjente OK med penger for fem år siden. Foto: (Nordea Markets)

Euforien i Norwegian la seg utover dagen, men ved 13-tiden var Norwegian-aksjen fortsatt opp 24 prosent til 4,46 kroner. Markedsverdien av det børsnoterte flyselskapet var da ca. 13,6 milliarder, rett over den forrige rekorden fra september 2015.

Tegningskursen i aksjeutvidelsen for noen uker siden ble satt til lave 1 krone. Det var et tilbud som virket for godt til å være sant, ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea. Næss er minst like kritisk nå til Norwegian-aksjen. På spørsmål om han synes Norwegian er overpriset, svarer han:

Les også: Den kinesiske staten blir storeier i Norwegian

Farlig høy

- Absolutt. Jeg synes at prisingen er farlig høy. Sannsynligheten for å tjene penger på denne investeringen hvis du sitter på aksjen i ett til tre år er på linje med sannsynligheten for at det ikke vil regne i Bergen gjennom hele sommeren, sier bergenseren.

Næss, som regner på det meste, blant annet været, mener rekorden i Bergen er vel 20 dager sammenhengende uten nedbør. Statistikk fra Climate-Data.org viser at det i gjennomsnitt regner 3-5 millimeter hver dag i de tre sommermånedene i vestlandshovedstaden (1998-2018)...

- Hvorfor er Norwegian-aksjen overpriset?
- Jo, du betaler 14 milliarder kroner for et selskap som ikke vil tjene penger på flere år. Pengene renner ut av selskapet, og jeg tror de vil tape 4-7 milliarder kroner i år. I så fall taper de 15 millioner kroner per dag gjennom hele året, svarer investeringsdirektøren.

Selger seg ut

Norwegians långivere (obligasjonseiere) fikk som en del av redningspakken i mai muligheten til å gjøre om mange milliarder kroner i gjeld til aksjer i selskapet. Næss sier at det er en rekke med långivere som kan selge aksjene sine utover høsten, og det mener han de kommer til å gjøre.

- Det betyr at den elleville kursen muligens kan vare en stund til, i hvert fall til fotball og andre aktiviteter kommer tilbake. så de spillesugne kan strø seg om med pengene der, sier Næss...

Les også: Norwegian trenger mer penger

Den høyeste aksjekursen i Norwegian var for øvrig på på 213 kroner på toppen i august 2015. Da var det 61 millioner aksjer i selskapet, som 3. september 2015 ga en børsverdi på 13,5 milliarder kroner.

På det høyeste tirsdag var Norwegian-kursen oppe i 4,85 kroner. Med 3,06 milliarder aksjer i markedet, var verdien på det hele 14,9 milliarder. Og som en kuriositet: For første gang på svært lang tid er flyselskapet Norwegian verdt mer enn Bank Norwegian (12,4 milliarder).

Helt sykt

- Det er helt sykt at selskapet skal verdsettes høyere i en periode hvor de taper 3-7 milliarder kroner i år. Høsten 2015 ventet markedet i hvert fall et overskudd på én milliard i 2016, sier Næss om prisingen av flyselskapet Norwegian.

Han mener for øvrig at riktig antallet Norwegian-aksjer er 3,5 milliarder. Da har Næss inkludert aksjene fra den siste emisjonen. Det gir teoretisk en markedsverdi av Norwegian på 15,4 milliarder kroner, forutsatt en aksjekurs på 4,40 kroner.

- I tillegg er det «småbeskjedne» 58 milliarder i netto gjeld, påpeker Næss. Norwegian sliter fortsatt med mye gjeld selv om obligasjonseiere og leasingselskaper gjør om gjeld til eierkapital.

Og til tross for at den verste børsmoroa i Norwegian la seg utover dagen, kan aksjonærene som tegnet seg i emisjonen fortsatt selge til 4,4 ganger det de kjøpte for. De som ikke fikk tegnet seg i emisjonen, men kjøpte aksjer i forrige uke, har hatt en dobling av verdiene.

Høy interesse

Nettavisen spurte mandag investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet om omsetningen i Norwegian-aksjen blant deres kunder. Han fortalte at interessen bare har fortsatt å være høy, med stor daglig handel.

Men fra onsdag til fredag i forrige uke nettosolgte Nordnets kunder Norwegian-aksjer for 2 millioner kroner. Johannesen mener det ikke er spesielt mye i forhold til kundenes aktivitet og ikke minst eierandelen.

Tirsdag ved 13-tiden hadde Norwegian-aksjer for godt over 500 millioner kroner byttet eier. Aksjen var så langt den nest mest omsatte på Oslo Børs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.